Trump: Kim Dzsongun várhat egy kicsit

2018.05.22. 21:31

Az Egyesült Államok és Észak-Korea június 12-ére, Szingapúrba tervezte Donald Trump amerikai és Kim Dzsongun észak-koreai vezető történelmi találkozóját. Ugyanakkor a helyzet törékenységét jelzi, hogy szinte naponta felreppen valami hír a két vezető viszonyának alakulásáról, üzengetésekről, a találkozó csúszásáról, lefújásáról.

Talán kicsit később

Az MTI beszámolója szerint Donald Trump most a Mun Dzse In dél-koreai államfővel tartandó találkozója előtt, a Fehér Házban arról beszélt újságíróknak, hogy a találkozót érdemes esetleg elhalasztani:

Ha nem történik meg, akkor talán később kerül rá sor, lehet, hogy június 12-én nem sikerül megtartani" -

utalt Donald Trump a várható halasztásra.

Trump újságírói kérdésekre válaszolva kétszer is megismételte korábban hangoztatott álláspontját: Észak-Korea atomfegyver-mentesítésével Kim Dzsongun észak-koreai vezető nagyobb biztonságban, országa pedig nagyobb jólétben lenne.

Phenjan pár nappal ezelőtt jelezte: amennyiben a csúcstalálkozón csupán „egyoldalú atomfegyver-mentesítésről" lenne szó, a találkozót akár le is mondhatják. Trump erre így reagált az újságíróknak: senkit nem hibáztat, de nem boldog az észak-koreai álláspont megváltozásától. Megállapította, hogy ez a változás Kim Dzsongun és Hszi Csin-ping kínai elnök második találkozója után történt. Az amerikai elnök „világszínvonalú pókerjátékosnak" nevezte a kínai elnököt.

Vannak ellendrukkerek

Miközben ugyanis látszólag az egész világ annak drukkol, hogy a globális biztonság szempontjából oly fontos atommentesítő lépések megvalósuljanak, Kína és Oroszország attól tart, hogy Észak-Korea pacifikálásával az Egyesült Államok sokat erősödne a térségben. De valójában Japán és maga az Egyesült Államok gazdasága sem feltétlen híve a nagy barátkozásnak, mert sokan attól tartanak, hogy Dél-Korea a technológiai versenyben komoly előnyre tesz szert, ha az olcsó munkaerővel kecsegtető északiakkal nagyon összeborulna.

A dél-koreai elnök bizakodó

Trump szavainál jelen volt Mun Dzse In dél-koreai elnök is, aki megbeszélést folytatott Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval. Mun elnök az újságíróknak reményét fejezte ki, hogy a találkozó - amelyet történelminek nevezett - megtartható.

Azért, mert voltak a múltban kudarcaink, nem kell pesszimistáknak lennünk a jövőt illetően”

- fogalmazott, dicsérve egyúttal az amerikai elnök erőfeszítéseit. Mint mondta: Donald Trumpnak drámaian pozitív változásokat sikerült elérnie Észak-Koreával.

Közel az egység?

"Talán egy napon látogatást tehetek majd egy egységes Koreában" - mondta Trump, ugyanakkor leszögezte: pillanatnyilag „két sikeres Koreában” gondolkodik, Észak- és Dél-Korea szerinte két ország marad, és egy napon majd Phenjan és Szöul dönti el, hogy tárgyaljon-e a két ország egyesítéséről.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla