Erzsébet
1 °C
4 °C

Trump: Kim Dzsongun várhat egy kicsit

2018.05.22. 21:31

Az Egyesült Államok és Észak-Korea június 12-ére, Szingapúrba tervezte Donald Trump amerikai és Kim Dzsongun észak-koreai vezető történelmi találkozóját. Ugyanakkor a helyzet törékenységét jelzi, hogy szinte naponta felreppen valami hír a két vezető viszonyának alakulásáról, üzengetésekről, a találkozó csúszásáról, lefújásáról.

Talán kicsit később

Az MTI beszámolója szerint Donald Trump most a Mun Dzse In dél-koreai államfővel tartandó találkozója előtt, a Fehér Házban arról beszélt újságíróknak, hogy a találkozót érdemes esetleg elhalasztani:

Ha nem történik meg, akkor talán később kerül rá sor, lehet, hogy június 12-én nem sikerül megtartani" -

utalt Donald Trump a várható halasztásra.

Trump újságírói kérdésekre válaszolva kétszer is megismételte korábban hangoztatott álláspontját: Észak-Korea atomfegyver-mentesítésével Kim Dzsongun észak-koreai vezető nagyobb biztonságban, országa pedig nagyobb jólétben lenne.

Phenjan pár nappal ezelőtt jelezte: amennyiben a csúcstalálkozón csupán „egyoldalú atomfegyver-mentesítésről" lenne szó, a találkozót akár le is mondhatják. Trump erre így reagált az újságíróknak: senkit nem hibáztat, de nem boldog az észak-koreai álláspont megváltozásától. Megállapította, hogy ez a változás Kim Dzsongun és Hszi Csin-ping kínai elnök második találkozója után történt. Az amerikai elnök „világszínvonalú pókerjátékosnak" nevezte a kínai elnököt.

Vannak ellendrukkerek

Miközben ugyanis látszólag az egész világ annak drukkol, hogy a globális biztonság szempontjából oly fontos atommentesítő lépések megvalósuljanak, Kína és Oroszország attól tart, hogy Észak-Korea pacifikálásával az Egyesült Államok sokat erősödne a térségben. De valójában Japán és maga az Egyesült Államok gazdasága sem feltétlen híve a nagy barátkozásnak, mert sokan attól tartanak, hogy Dél-Korea a technológiai versenyben komoly előnyre tesz szert, ha az olcsó munkaerővel kecsegtető északiakkal nagyon összeborulna.

A dél-koreai elnök bizakodó

Trump szavainál jelen volt Mun Dzse In dél-koreai elnök is, aki megbeszélést folytatott Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval. Mun elnök az újságíróknak reményét fejezte ki, hogy a találkozó - amelyet történelminek nevezett - megtartható.

Azért, mert voltak a múltban kudarcaink, nem kell pesszimistáknak lennünk a jövőt illetően”

- fogalmazott, dicsérve egyúttal az amerikai elnök erőfeszítéseit. Mint mondta: Donald Trumpnak drámaian pozitív változásokat sikerült elérnie Észak-Koreával.

Közel az egység?

"Talán egy napon látogatást tehetek majd egy egységes Koreában" - mondta Trump, ugyanakkor leszögezte: pillanatnyilag „két sikeres Koreában” gondolkodik, Észak- és Dél-Korea szerinte két ország marad, és egy napon majd Phenjan és Szöul dönti el, hogy tárgyaljon-e a két ország egyesítéséről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?