Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eltűnt maláj utasszállító: végleg leállítják a kutatást

2018.05.23. 11:50

Jövő kedden végleg leállítják a 4 évvel ezelőtt eltűnt maláj utasszállító roncsai utáni kutatást, nem lesz több hosszabbítás – jelentette be szerdán az új maláj közlekedési miniszter.

Jelenleg az Ocean Infinity nevű amerikai cég keresi a gép maradványait, és a miniszter, Anthony Loke tájékoztatása szerint a kutatás kérdése a szerdai kormányülésen is szóba került.

"Felvetettem a kabinetnek ezt az ügyet, és úgy döntöttünk, hogy május 29-ig hosszabbítjuk meg a kutatást" – idézi az MTI Loke-t, aki arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy több hosszabbítás már nem lesz, igennel válaszolt.

A Malaysia Airlines MH370-es járata Kuala Lumpurból tartott Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án, amikor nyoma veszett.

Kuala Lumpur januárban 70 millió dollárt ígért az Ocean Infinitynek, ha 90 napon belül sikerül megtalálni a gép roncsait. A számítások szerint így júniusban járt volna le a 90 nap, amelybe nem számít bele a kutatóhajók utántöltésére fordított idő, de a cég már áprilisra átkutatta a számára kijelölt területet.

A houstoni vállalat maga kérte, hogy május 29-ig hosszabbítsák meg a kutatást. Az Ocean Infinity megbízása előtt Malajzia, Ausztrália és Kína közösen kereste a gép roncsait egy 120 ezer négyzetkilométeres területen, mindhiába. Az Ocean Infinity 86 ezer négyzetkilométert vizsgált át, de eddig ők sem találták meg a gép maradványait.

Loke, aki hétfőn tette le miniszteri esküjét, azt ígérte, hogy a kutatás végeztével a kormány minden részletre kiterjedő jelentést tesz majd közzé a gép eltűnéséről és a nyomozásról, de egyelőre nem mondta, hogy mikor.

Az ausztrál közlekedési hatóság épp tegnap jelentette be: kizártnak tartják, hogy a tragédiát a pilóta öngyilkossága okozta volna.