Ágnes
-5 °C
2 °C

Guiseppe Conte alakíthat kormányt Olaszországban

2018-05-21T170800Z 1154045245 RC14483CEBC0 RTRMADP 3 ITALY-POLIT
2018.05.23. 19:47
Nehéz szülés volt, de hosszas egyeztetés után Sergio Mattarella olasz államelnök Giuseppe Contét bízta meg a kormányalakítással. A viccpárt és az euroszkeptikusok szövetsége komoly kihívás lesz az uniónak.

Sergio Mattarella olasz államfő és Guiseppe Conte, az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali Liga miniszterelnök-jelöltjének római találkozója után Conte megbízást kapott a kormányalakításra Olaszországban.

Bár a korábban viccpártként indult csillagosok és a migrációellenes és EU-ellenes kijelentéseiről ismert Liga sokat enyhült az utóbbi időben, ráadásul a most kinevezett jogászprofesszor is a mérsékeltebb tagok közül való, a nagy nehezen összehozott olasz koalíció komoly kockázatokat hordoz az Európai Unió szempontjából - figyelmeztetnek a gyorskommentárok.

Az MTI szerint Giuseppe Conte a hagyományok szerint fenntartással fogadta el a kormányalakítási megbízatást. Ez azt jelenti, hogy a következő napokban még bemutatja a miniszterek névsorát az államfőnek, ezt követően a miniszterekkel együtt leteszi az esküt, majd bizalmat kér a római parlament két házában. Sajtóinformációk szerint jövő szerdán kezdődhet a bizalmi szavazás. 

Két óra, új rekord

Az államfő és a miniszterelnök-jelölt zárt ajtók mögötti megbeszélése majdnem két órán át tartott, ami a leghosszabbnak számít az olasz kormányok történetében. Első sajtónyilatkozatában Giuseppe Conte kijelentette, hogy kormánya programja az M5S és a Liga közt született szerződést követi és ehhez kér majd bizalmat a parlamentben is..

Hangsúlyozta, hogy az államfővel Olaszország legsürgetőbb kihívásairól egyeztetett. Megjegyezte, tudatában van annak, hogy meg kell erősíteni Olaszország nemzetközi és európai pozícióját.

A kormánynak azonnal foglalkoznia kell a folyamatban levő tárgyalásokkal az európai költségvetéstől kezdve a menedékjogon át a bankunió lezárásáig"

- mondta. Hozzátette: az említett területeken kormánya arra törekszik majd, hogy megfelelő szövetségek kiépítésével az olasz nemzeti érdekeket védje és képviselje.

Eddig nem szólalt meg

Az 54 éves jogász hazájában és külföldön is kevésbé ismert, eddig nem vett rész az aktívan a politikai életben. Az államfő utáni nyilatkozata volt az első alkalom, hogy az olasz sajtó és az olaszok is Giuseppe Conte hangját hallották.

Ami pedig a várható kormánynévsort illeti, Luigi Di Maio az M5S vezetője a gazdasági vagy a munkaügyi minisztérium élére pályázik, a Ligát vezető Matteo Salvini pedig belügyminiszter akar lenni. Ez mutatja, hogy az M5S-Liga mindenekelőtt a belpolitikát, az olaszországi gazdasági és szociális reformokat, valamint a migrációs helyzet rendezését tartja központinak.

Az M5S-Liga a 630 fős római alsó házban 347 mandátummal bír, a 315 fős felső házban 167-tel. A Liga vezette jobbközéphez tartozó Hajrá Olaszország (FI) és az Olasz Testvérek (FdI) korábbi bejelentések szerint nem szavaznak bizalmat az M5S-Liga kormánynak.

Giuseppe Conte szerdán este a képviselőház és a szenátus elnökével egyeztetett, csütörtökön pedig a parlamenti pártokkal folytatja a konzultációt. 

(Borítókép: Luigi Di Maio és Guiseppe Conte - fotó: Remo Casilli / Reuters)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!