Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyemcov térrel tiltakozik Litvánia is Moszkva ellen

2018.05.24. 11:42

Rendkívüli ülésen döntött a litván főváros közgyűlése arról, hogy Borisz Nyemcov nevét veszi fel a vilniusi orosz nagykövetség előtti tér – írta az MTI. Litvánia a három éve Moszkva belvárosában lelőtt orosz ellenzéki politikusnak emléket állítva tiltakozik a Kreml kül- és belpolitikája ellen. Idén februárban – az utcán elkövetett gyilkosság évfordulóján – Washington is felavatta a maga Borisz Nyemcov terét, az ottani orosz nagykövetség előtt.

A NATO- és EU-tag Litvánia hárommillió lakójának alig 5 százaléka orosz – ez a legkisebb arány a három balti államból, ugyanez Észtországban és Lettországban 30 százalék körül van –, júniusban orosz kulturális napokat tartanak, ami mindig kiváló alkalom az aktuálpolitikai állásfoglalásra, kiváltva ezzel a Litvánia függetlenségét féltő politikai erők ellenérzését. 

Éppen ezért tér elnevezésének időpontja nem véletlenül esett kevéssel a kulturális napok megrendezése elé. A tervet már márciusban felvetették a litván kereszténydemokraták említést téve a washingtoni példáról. A polgármester, Remigijus Šimašius egy ironikusabb ötlettel állt elő: azt javasolta, hogy a nevezzék át a nagykövetség előtti részt az Orosz Demokrácia terévé – írta a Novaja Gazeta.

Végül maradtak Borisz Nyemcovnál. Ahogy Washingtonban, úgy itt is egy névtelen tér kapta meg a csecsen végrehajtó által megölt politikus nevét, így magának az orosz nagykövetségnek a címe nem változik.