Erzsébet
1 °C
4 °C

86-an megsérültek a gázai tüntetők közül

2018.05.25. 21:14

Legkevesebb 86 palesztin tüntető megsebesült, közülük 25-en éles lőszertől szenvedtek sérüléseket a Gázai övezet és Izrael határánál a március végén meghirdetett „visszatérés menete" demonstrációsorozat kilencedik, pénteki tiltakozó megmozdulásán, jelentették palesztin egészségügyi források.

A ramadán második péntekén alig kétszázan mentek ki tüntetni az övezet határába. A sebesültek között voltak olyanok is, akiket a belélegzett könnygáz következtében fellépő légzési nehézségek miatt kellett ellátni, mondták a források.

A tüntetők közül néhányan gyújtóbombával felszerelt papírsárkányokat reptettek izraeli területre, ezért búza- és árpatermőföldek kaptak lángra. A pénteki tüntetéseken részt vett Jahja Szinvar, a Gázai övezetet kormányzó Hamász iszlamista mozgalom helyi vezetője is, aki elmondta: addig folytatják a tüntetéseket, amíg el nem érik az övezet blokádjának feloldását.

Március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál, ahol palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint legkevesebb 117 palesztin vesztette életét, és 13 ezer sebesült meg ezeken a tüntetéseken. A 2014-es gázai háború óta a legvéresebb nap volt május 14-én hétfőn, amikor 60-an meghaltak, közel 3000-en pedig megsebesültek a tüntetők közül.

Izrael a történtekért a Hamászt teszi felelőssé, amely szerinte elő pajzsként használja fel a tüntetőket, miközben megpróbál bejutni Izrael területére, hogy támadásokat hajtson végre civilek ellen.

Az izraeli legfelsőbb bíróság pénteken elutasította a palesztin és izraeli emberi jogi szervezetek által benyújtott kérvényt az izraeli hadsereg éles lőszer-használatának betiltására, írja az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?