Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Exit poll: Az írek 68 százaléka az abortuszszabályok enyhítése mellett voksolt

2018.05.25. 23:22 Módosítva: 2018-05-26 08:37:16

Pénteken tartották az ír népszavazást arról, hogy az alkotmányból kikerüljön-e az az 1983-ban bekerült, rendkívül kemény passzus, mely szerint a magzatnak ugyanannyi joga van, mint a terhes anyáknak. Ebben a cikkben írtunk hosszan arról, milyen drámai esetekhez vezetett ez a rugalmatlan szabály, illetve hogy mi a háttere ennek az egésznek a katolikus ír társadalomban.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 10-kor, magyar idő szerint 11-kor zártak, és az Irish Times megbízásából készített exit poll szerint az enyhítésre szavazó igenek aránya 68 százalék lesz, ennek megfelelően a nemek 32-t kaphatnak. A felmérést az Ipsos csinálta, 4000 szavazót kérdeztek meg 160 helyszínen. 

A szavazatok számlálása szombat reggel 9-kor kezdődik, eredmény délutánra várható, írja a lap, hozzátéve: az igenek győzelmére számítani lehetett, de nem ekkora arányban.

A legmagasabb igen-arány Dublinban volt, ahol 77 százalékot kapott az enyhítés. Ami ennél is meglepőbb, hogy még a hagyományosan konzervatívabb-katolikusabb vidéki Írország is 60 százalékban az igenekre voksolt.  A nők 70 százalékban voksoltak az igenre, a férfiaknál ez 65 százalék. A nemek csak a 65 év feletti korosztályban győztek, a 18-24 éves korosztály például 87 százalékban az enyhítésre adta a voksát.

"Úgy néz ki, történelmet írunk holnap" - posztolta Leo Varadkar ír miniszterelnök szombatra virradóra a Twitterére. A kormányfő köszönetet mondott a referendumon szavazóknak, azt írta, "ez a demokrácia működés közben".