Olivér
4 °C
8 °C

Újra találkoztak Észak- és Dél-Korea vezetői

2018-05-26T120446Z 152261010 RC1F366E6E20 RTRMADP 3 NORTHKOREA-M
2018.05.26. 13:33

Ismét személyesen egyeztettek Észak- és Dél-Korea vezetői a félsziget demilitarizált zónájában - írja a BBC. Az előre be nem jelentett találkozóról Mun Dzsein dél-koreai elnök hivata beszélt. 

A portál szerint a találkozó célja, hogy ismét pályára állítsák Donald Trump és Kim Dzsongun június 12-i megbeszélését. Ezen kívül arról is beszéltek, hogyan hajtsák végre az április 27-i találkozójuk alkalmával született megállapodásokat. A megbeszélésre egyébként azután került sor, hogy Észak-Korea lerombolta kísérleti nukleáris létesítményét.

A New York Times szerint a találkozó két órán keresztül tartott a demilitarizált övezet észak-koreai oldalán egy Panmindzson nevű határfalunál. Ugyanott, ahol az áprilisi csúcs is volt, csak akkor a dél Béke házában, most pedig az északi oldalon tárgyaltak.

A lap megjegyezte, hogy egyelőre nem világos, ki kezdeményezte a mostani megbeszélést. Mun Dzsein hivatal vasárnapra ígért bővebb tájékoztatást a mai találkozóról.

Egy darabig úgy nézett ki, hogy Trump simán találkozni fog az észak-koreai diktátorral Szingapúrban, de aztán az észak-koreai vezetésre mutogatva lemondta, majd később közölte, talán mégis összejöhetnek. A bonyolult diplomáciai játszma szálait ebben a cikkben bogoztuk ki. 

Kim Dzsongun és Mun Dzsein első, történelmi találkozójára április végén került sor. Az ott történtekről itt írtunk részletesen. 

Nyitókép: The Presidential Blue House / Handout / Reuters

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?