Erzsébet
1 °C
4 °C

Négyszer annyi ellentüntető várta Berlin utcáin a német bevándorlásellenes pártot

000 15E2GT
2018.05.27. 16:10 Módosítva: 2018-05-27 16:18:20

A német rendőrség becslése szerint összesen kb. 20 ezer ember vett részt azokon a berlini ellentüntetéseken, amelyet a bevándorlásellenes, jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt demonstrációjával egy időben tartottak. 

Az AfD 10 ezer ember részvételével jelentett be tüntetést, de végül csak kb. 5 ezren jelentek meg. A Bundestagba is bejutott párt Angela Merkel politikája ellen hirdetett meg demonstrációt. A résztvevők menete a berlini kormányzati negyeden át vonult el a Brandenburgi kapuig. A résztvevők az illegális bevándorlók kitoloncolását követelték, az iszlám térhódítás ellen emeltek szót, Merkelt és a kormányt hazaárulással, a német sajtót pedig hazugsággal vádolták.   

Az AfD egyik elnökségi tagja, Beatrix von Storch beszédében azt mondta: a török származású és az amúgy már Gelsenkirchenben született Mesut Özilnek, a német futballválogatott tagjának hiába van német útlevele, ő nem német, mert a mérkőzéseken nem énekli a német himnuszt, és különben is találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. 

Az AfD demonstrácója ellen 13 szervezet jelentett be ellentüntetést különböző helyszíneken. A Bundestag épületénél álló hatalmas mezőn gyülekeztek a legtöbben az "Állítsátok meg a gyűlöletet, állítsátok meg az AfD-t" mottóval meghirdetett rendezvényen.

Berlini dj-k és elektronikus zenei klubok például egy harminc teherautóból és kamionból álló karavánt indítottak, hogy a Love Parade-hoz hasonló felvonulás kemény basszusaival nyomják el az AfD demonstrációját. Szintén hangos technozenével tüntettek az AfD ellen azok a dj-k, akik 20 csónakkal és hajóval úsztak le a Spree folyón. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?