Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A menekültkvóták megszüntetését javasolja az EU soros elnöki tisztét betöltő Bulgária

2018.05.27. 09:27 Módosítva: 2018-05-27 10:09:10

Bulgária június végéig szeretne áttörést elérni az európai menekültpolitikai vitában, és ennek érdekében kompromisszumos javaslattal állt elő, mondta el Liljana Pavlova, az EU-elnökségért felelős bolgár miniszter a dpa német hírügynökségnek adott vasárnapi interjújában. A bolgár javaslat lényege: 

  • Ne legyenek kötelező menekültkvóták, azaz a már Európában lévő menekülteket ne osszák szét a tagországok között. Erre csak akkor kerüljön sor, ha a 2015-öshöz hasonló, nagyobb áradat érkezik a kontinensre.
  • Kisebb számok esetén egy olyan rendszert alkalmaznának, amely fokozott támogatást nyújt az áradattal szembesülő uniós határországnak.
  • Ezzel egy időben lehetőség lenne arra is, hogy a tagállamok önkéntes alapon menekülteket fogadjanak be, és ezért uniós többletforrásokat kapjanak.

A menekültek áthelyezése csak egy pontja a javaslatcsomagnak, amely a hatékonyabb határvédelmet és a menedékre nem jogosultak gyorsabb kitoloncolását is tartalmazza.

"Olaszország és Görögország még mindig úgy érzi, hogy cserben hagyták" - mondta Pavlova. Jelenleg az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Bulgária vezeti a menekültpolitikai tárgyalásokat. Júliusban Ausztria veszi át a soros elnöki hivatalt, és gyaníthatóan még nehezebb lesz majd egyezségre jutni - vélekedett Pavlova.

Ezért is fontos annyira, hogy a június végén esedékes európai uniós csúcstalálkozón megegyezésre jussanak a tagállamok. Addig alacsonyabb politikai szinteken tárgyalják meg a felvetést.

A menekültkvóta körüli viták miatt 2016 óta húzódik az uniós menekültpolitika reformja. Az Európai Bizottság és Németország vezette csoport kötelező kvótarendszerrel tehermentesítené a migrációs nyomással szembesülő határországokat, míg a visegrádi országok elutasítják a kényszeráthelyezést.

Őket támogatja Ausztria is, amelynek új kancellárja, Sebastian Kurz szerint nem csak egyes tagországok állnak ellent ennek, de a menekültek sem akarnak letelepedni Bulgáriában, Romániában vagy Lengyelországban, hanem inkább Németországba, Ausztriába vagy Svédországba vágynak.

Kurz: Afrikában kell megállítani a bevándorlókat

Az osztrák kancellár a Welt am Sonntag című német lap vasárnapi számában megjelenő interjújában azt mondta: a menekültek EU-tagállamok közötti elosztásáról szóló vitát "végre" be kell fejezni, mert nincs realitása annak, hogy egyezség születne a kérdésben. "Nem látom, hogy Ausztria hozzájárulását adná menekültkvótákhoz, különösen, ha ezek nem veszik figyelembe a korábbi évek bevándorlását" - jelentette ki Kurz.

"Az illegális bevándorlókat az uniós külhatárokon kell megállítaniuk, ellátniuk, és ideális esetben haladéktalanul visszaküldeniük hazájukba vagy egy tranzitállamba" - mondta Kurz a német újságnak.  Az osztrák kancellár  az európai uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) határőreinek afrikai bevetésével akadályozná meg a migránsok Európába jutását. Ehhez azonban jóval gyorsabbnak kellene lenni, mert  a 2027-es céldátum a 10 ezer Frontex alkalmazott foglalkoztatására "túl késő" lenne. 

A júliusban kezdődő osztrák soros uniós elnökségről azt mondta: erőfeszítéseket fognak tenni az Európai Unión belüli feszültségek leépítésére, s hidakat akarnak építeni kelet és délkelet felé. Az uniós külhatárok védelmére, a belbiztonságra, valamint a terrorizmus és radikalizálódás elleni küzdelemre helyezik a hangsúlyt.