Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

A menekültkvóták megszüntetését javasolja az EU soros elnöki tisztét betöltő Bulgária

2018.05.27. 09:27 Módosítva: 2018.05.27. 10:09

Bulgária június végéig szeretne áttörést elérni az európai menekültpolitikai vitában, és ennek érdekében kompromisszumos javaslattal állt elő, mondta el Liljana Pavlova, az EU-elnökségért felelős bolgár miniszter a dpa német hírügynökségnek adott vasárnapi interjújában. A bolgár javaslat lényege: 

  • Ne legyenek kötelező menekültkvóták, azaz a már Európában lévő menekülteket ne osszák szét a tagországok között. Erre csak akkor kerüljön sor, ha a 2015-öshöz hasonló, nagyobb áradat érkezik a kontinensre.
  • Kisebb számok esetén egy olyan rendszert alkalmaznának, amely fokozott támogatást nyújt az áradattal szembesülő uniós határországnak.
  • Ezzel egy időben lehetőség lenne arra is, hogy a tagállamok önkéntes alapon menekülteket fogadjanak be, és ezért uniós többletforrásokat kapjanak.

A menekültek áthelyezése csak egy pontja a javaslatcsomagnak, amely a hatékonyabb határvédelmet és a menedékre nem jogosultak gyorsabb kitoloncolását is tartalmazza.

"Olaszország és Görögország még mindig úgy érzi, hogy cserben hagyták" - mondta Pavlova. Jelenleg az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Bulgária vezeti a menekültpolitikai tárgyalásokat. Júliusban Ausztria veszi át a soros elnöki hivatalt, és gyaníthatóan még nehezebb lesz majd egyezségre jutni - vélekedett Pavlova.

Ezért is fontos annyira, hogy a június végén esedékes európai uniós csúcstalálkozón megegyezésre jussanak a tagállamok. Addig alacsonyabb politikai szinteken tárgyalják meg a felvetést.

A menekültkvóta körüli viták miatt 2016 óta húzódik az uniós menekültpolitika reformja. Az Európai Bizottság és Németország vezette csoport kötelező kvótarendszerrel tehermentesítené a migrációs nyomással szembesülő határországokat, míg a visegrádi országok elutasítják a kényszeráthelyezést.

Őket támogatja Ausztria is, amelynek új kancellárja, Sebastian Kurz szerint nem csak egyes tagországok állnak ellent ennek, de a menekültek sem akarnak letelepedni Bulgáriában, Romániában vagy Lengyelországban, hanem inkább Németországba, Ausztriába vagy Svédországba vágynak.

Kurz: Afrikában kell megállítani a bevándorlókat

Az osztrák kancellár a Welt am Sonntag című német lap vasárnapi számában megjelenő interjújában azt mondta: a menekültek EU-tagállamok közötti elosztásáról szóló vitát "végre" be kell fejezni, mert nincs realitása annak, hogy egyezség születne a kérdésben. "Nem látom, hogy Ausztria hozzájárulását adná menekültkvótákhoz, különösen, ha ezek nem veszik figyelembe a korábbi évek bevándorlását" - jelentette ki Kurz.

"Az illegális bevándorlókat az uniós külhatárokon kell megállítaniuk, ellátniuk, és ideális esetben haladéktalanul visszaküldeniük hazájukba vagy egy tranzitállamba" - mondta Kurz a német újságnak.  Az osztrák kancellár  az európai uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) határőreinek afrikai bevetésével akadályozná meg a migránsok Európába jutását. Ehhez azonban jóval gyorsabbnak kellene lenni, mert  a 2027-es céldátum a 10 ezer Frontex alkalmazott foglalkoztatására "túl késő" lenne. 

A júliusban kezdődő osztrák soros uniós elnökségről azt mondta: erőfeszítéseket fognak tenni az Európai Unión belüli feszültségek leépítésére, s hidakat akarnak építeni kelet és délkelet felé. Az uniós külhatárok védelmére, a belbiztonságra, valamint a terrorizmus és radikalizálódás elleni küzdelemre helyezik a hangsúlyt.  • Vennék
  • Bankszámla