Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A tengeren született kisbabát is mentett az olasz partiőrség

2018.05.27. 16:52

Mintegy kétezer bevándorlót mentett ki a utóbbi napokban a Földközi-tengerről az olasz parti őrség, köztük egy csecsemőt, aki a nemzetközi vizeken született egy csónakban - írja az MTI. Az olasz haditengerészet parti őrsége közölte, hogy órákon belül 1100 bevándorló száll partra Szicíliában; őket hét műveletben vették fel a tengerről szombaton.

Az egyik esetben hetven embert találtak egy bárkában, akik látták, ahogy egy nő megszülte a gyerekét a tengeren, nemzetközi vizeken.

A kisfiú ideiglenesen a Miracle (Csoda) nevet kapta.

Ő és az anyja is jól van. A nő egy évet töltött egy líbiai menekülttáborban, ahol folyamatosan bántalmazták, és pénzt követeltek tőle szabadon engedése fejében. A bárkájuk szerdán indult volna, de elromlott a motorja, ki kellett szállniuk, és egy napig bujkálniuk a tengerparton.

A spanyol tengeri mentőknek is sűrű hétvégéje volt, 408 embert szedtek föl a Földközi-tengerről  több kisebb csónakból. Spanyolország mára már a migráció harmadik legfontosabb célpontjává vált Olaszország és Görögország után. Marokkóból vágnak neki a tengernek, mert igyekszenek elkerülni a káoszba fulladt Líbiát.

Az utóbbi észak-afrikai országban mintegy 15 migránst lőttek agyon helyi banditák, amikor elszöktek a fogságukból. Az Orvosok Határok Nélkül nevű humanitárius szervezet beszámolója szerint mintegy száz migráns tört ki egy magánbörtönből múlt szerdán Bani Valid városban. Közülük 15-en meghaltak az üldözés közben, 25-öt pedig kórházban ápolnak lőtt sérülésekkel.

A menekültek Eritreából, Szomáliából és Etiópiából utaztak Líbiába abban a reményben, hogy eljuthatnak Európába. Köztük sokan évek óta voltak a líbiai emberrablók fogságában, akik adták-vették őket egymás között. A líbiai fővárostól, Tripolitól 170 kilométerre délkeletre fekvő Bani Validban a feltételezések szerint mintegy húsz magánbörtön van.