Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Amerikai diplomaták már Észak-Koreában készítik elő a Trump-Kim Dzsongun találkozót

GettyImages-846359706
2018.05.27. 16:29

Eléggé pörögnek az események Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető tárgyalása körül. A tárgyalás szervezéséről már hónapok óta szó volt, Trumpék már egy emlékérmet is készíttettek az eseményre, a múlt héten Trump mégis lemondta a találkozót. Aztán szombaton Észak- és Dél-korea vezetői váratlanul ismét tanácskoztak, Trump pedig megint azt mondta, létrejöhet a találkozó. A Washington Post  pedig most azt írja, hogy 

Két vezető amerikai diplomata vasárnap Észak-Koreába utazott, hogy előkészítsék a találkozót. 

Az egyik diplomata, aki átlépte az északi határt vasárnap, Sung Kim, aki korábban az USA dél-koreai nagykövete és az Észak-Koreával tartott korábbi nukleáris tárgyalások vezetője volt. Ő jelenleg a Fülöp-Szigeteken teljesít szolgálatot, de őt bízták meg a tárgyalások előkészítésével. A másik személy pedig Allison Hooker, a Nemzeti Biztonsági Tanács Korea-szakértője.

Ezzel eléggé biztosnak tűnik, hogy lesz Trump-Kim Dzsongun találkozó. Trump szombaton azt mondta, hogy "Igazán jól mennek a dolgok az Észak-Koreával való csúcs tekintetében. Szépen haladnak. Vizsgáljuk június 12-ét Szingapúrban. Ez nem változott. Meglátjuk mi lesz." Mindezt annak ellenére, hogy Trump két nappal korábban maga jelentette be, hogy nem fog összejönni a szingapúri találkozó, mert észak-koreai vezető azóta olyan megnyilvánulásokat tett, amit ő nagyon dühösnek és ellenségesnek érzett, ezért úgy látja, továbbá nincs értelme találkozni. Hogy ennek a diplomáciai játékinak mi lehet az értelme, és ki szívat kis jobban, azt ebben a cikkben igyekeztünk kitalálni. 

Borítókép: Nukleáris fegyverek ellen tiltakoznak Berlinben. Fotó: Omer Messinger/Getty Images)