Erzsébet
1 °C
4 °C

Szigeteket zártak le patkányinvázió miatt Ausztráliában

2018.05.28. 16:49

Majdnem tucatnyi szigetet zártak le a nagyközönség elől hétfőtől patkányinvázió miatt Ausztrália északi partjainál - közölte a természetvédelmi hatóság alapján az MTI.

A Queenslandi Természet- és Vadvédelmi Szolgálat háromhetes repülőgépes rágcsálóirtásba kezd a Nagy-korallzátony vidékének világörökségi helyein, a Frankland- és az Északi-Barnard-szigeteken, ahol a házi patkányok az őshonos tengeri madarakat veszélyeztetik, tönkreteszik a fészkeiket, megeszik a fiókákat.

"Ezek a szigetek nagyon fontos szerepet töltenek be a tengeri és a vándormadarak  életében. A kempingeket sok turista keresik fel, nagy a veszély, hogy a patkányok hordozta betegségek megfertőzik őket" - idézte a helyi média Warwick Armstrongot, a szolgálat szóvivőjét.

Nem tudni pontosan, hogyan kerültek a rágcsálók a szigetekre, ám úgy vélik, nagy tengerjárókra lopóztak fel vagy a tengerár sodorta őket arrafelé.

Nem ez az első eset, hogy patkányinvázió miatt kénytelenek intézkedni a hatóságok, 2000-ben a Déli-Barnard-szigeteken kellett irtaniuk. A beavatkozás után a szigeteken látványosan megnőtt a tengeri madarak száma.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?