Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Szigeteket zártak le patkányinvázió miatt Ausztráliában

2018.05.28. 16:49

Majdnem tucatnyi szigetet zártak le a nagyközönség elől hétfőtől patkányinvázió miatt Ausztrália északi partjainál - közölte a természetvédelmi hatóság alapján az MTI.

A Queenslandi Természet- és Vadvédelmi Szolgálat háromhetes repülőgépes rágcsálóirtásba kezd a Nagy-korallzátony vidékének világörökségi helyein, a Frankland- és az Északi-Barnard-szigeteken, ahol a házi patkányok az őshonos tengeri madarakat veszélyeztetik, tönkreteszik a fészkeiket, megeszik a fiókákat.

"Ezek a szigetek nagyon fontos szerepet töltenek be a tengeri és a vándormadarak  életében. A kempingeket sok turista keresik fel, nagy a veszély, hogy a patkányok hordozta betegségek megfertőzik őket" - idézte a helyi média Warwick Armstrongot, a szolgálat szóvivőjét.

Nem tudni pontosan, hogyan kerültek a rágcsálók a szigetekre, ám úgy vélik, nagy tengerjárókra lopóztak fel vagy a tengerár sodorta őket arrafelé.

Nem ez az első eset, hogy patkányinvázió miatt kénytelenek intézkedni a hatóságok, 2000-ben a Déli-Barnard-szigeteken kellett irtaniuk. A beavatkozás után a szigeteken látványosan megnőtt a tengeri madarak száma.