Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Varsó 1,5-2 milliárd dollárt fizetne egy amerikai hadosztályért

2018.05.28. 15:16
Varsó 1,5-2 milliárd dollárral járulna hozzá egy amerikai hadosztály lengyelországi telepítéséhez, az eszközöket az amerikai katonák által használandó szociális, közúti és katonai infrastruktúra kiépítésére szánnák - értesült róla az onet.pl hírportál hétfőn.

Az MTI szerint a lengyel nyelvű, német tulajdonú honlap a lengyel nemzetvédelmi tárca állítólag nem titkosított, az amerikai agytrösztöknek, kormányzati szerveknek és a washingtoni törvényhozásnak címzett anyagra hivatkozik.

Az onet.pl idézi a minisztérium magyarázatát, miszerint a dokumentum "az Egyesült Államokkal folytatott védelmi együttműködés elmélyítését, ezen belül az amerikai erők lengyelországi jelenlétének növelését célzó lépések" egyike.

Lengyelországban 2016 első felétől négy NATO-zászlóalj és egy amerikai páncélos dandár úgynevezett "állandó rotációs" jelleggel állomásozik, a legénység a felszereléssel együtt félévente váltja egymást.

Tomasz Szatkowski lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes a múlt héten a defence24.pl lengyel szakportálnak elmondta: tárcája átadta az amerikai félnek egy hadosztály állandó telepítésére vonatkozó javaslatokat. Részleteket nem árult el, jelezte viszont, hogy állandó jelleggel nem a hadosztály egésze, hanem egyes elemei, például a parancsnokság állomásozhat Lengyelországban. A többi egység viszont az eddigi gyakorlatnak megfelelően rotációs jelleggel lenne jelen.

Végleges döntést viszont az amerikai félnek kell hoznia, "természetesen Lengyelország szuverén módon hozott hozzájárulásával" - jegyezte meg Szatkowski.

A szövetséges erők állandó jelenlétének szükségességéről beszélt hétfőn Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke is, utalva arra, hogy az amerikai szenátus védelmi bizottsága május 24-én arra szólította fel a Pentagont, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, lehet-e a 2019-es költségvetésben eszközöket keríteni amerikai szárazföldi erők állandó lengyelországi állomásoztatására.

Kuchcinski a NATO Parlamenti Közgyűlés tavaszi varsói ülésszakán nyilatkozott így. A szejm elnöke, valamint több más felszólaló, köztük Andrzej Duda elnök is a szövetség keleti szárnyát Oroszország felől érő fenyegetésekkel indokolta a NATO lengyelországi jelenlétének megerősítésének szükségességét.

Frissítés: Moszkva gyorsan reagált

Moszkva kész reagálni a NATO katonai infrastruktúrájának Oroszország határai felé történő kiterjesztésére - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában újságíróknak.

Peszkov Varsónak arra a tervére reagált, hogy állandó amerikai harckocsizó bázist létesítsen Lengyelország területén.

"Amikor azt észleljük, hogy a NATO katonai struktúrája a határaink felé terjeszkedik (.), az természetesen semmiképp sem járul hozzá a kontinens biztonságának és stabilitásának erősödéséhez. Ellenkezőleg, ezek az expanzionista lépések orosz oldalon természetesen minden esetben ellenlépésekhez vezetnek a megbomló paritás kiegyensúlyozása érdekében" - mondta a szóvivő.

Mint mondta, bázist létrehozni minden országnak szuverén joga, de felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen döntések negatívan befolyásolják a kontinens biztonsági légkörét.  • Vennék
  • Hírek