Erzsébet
1 °C
4 °C

Varsó 1,5-2 milliárd dollárt fizetne egy amerikai hadosztályért

2018.05.28. 15:16
Varsó 1,5-2 milliárd dollárral járulna hozzá egy amerikai hadosztály lengyelországi telepítéséhez, az eszközöket az amerikai katonák által használandó szociális, közúti és katonai infrastruktúra kiépítésére szánnák - értesült róla az onet.pl hírportál hétfőn.

Az MTI szerint a lengyel nyelvű, német tulajdonú honlap a lengyel nemzetvédelmi tárca állítólag nem titkosított, az amerikai agytrösztöknek, kormányzati szerveknek és a washingtoni törvényhozásnak címzett anyagra hivatkozik.

Az onet.pl idézi a minisztérium magyarázatát, miszerint a dokumentum "az Egyesült Államokkal folytatott védelmi együttműködés elmélyítését, ezen belül az amerikai erők lengyelországi jelenlétének növelését célzó lépések" egyike.

Lengyelországban 2016 első felétől négy NATO-zászlóalj és egy amerikai páncélos dandár úgynevezett "állandó rotációs" jelleggel állomásozik, a legénység a felszereléssel együtt félévente váltja egymást.

Tomasz Szatkowski lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes a múlt héten a defence24.pl lengyel szakportálnak elmondta: tárcája átadta az amerikai félnek egy hadosztály állandó telepítésére vonatkozó javaslatokat. Részleteket nem árult el, jelezte viszont, hogy állandó jelleggel nem a hadosztály egésze, hanem egyes elemei, például a parancsnokság állomásozhat Lengyelországban. A többi egység viszont az eddigi gyakorlatnak megfelelően rotációs jelleggel lenne jelen.

Végleges döntést viszont az amerikai félnek kell hoznia, "természetesen Lengyelország szuverén módon hozott hozzájárulásával" - jegyezte meg Szatkowski.

A szövetséges erők állandó jelenlétének szükségességéről beszélt hétfőn Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke is, utalva arra, hogy az amerikai szenátus védelmi bizottsága május 24-én arra szólította fel a Pentagont, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, lehet-e a 2019-es költségvetésben eszközöket keríteni amerikai szárazföldi erők állandó lengyelországi állomásoztatására.

Kuchcinski a NATO Parlamenti Közgyűlés tavaszi varsói ülésszakán nyilatkozott így. A szejm elnöke, valamint több más felszólaló, köztük Andrzej Duda elnök is a szövetség keleti szárnyát Oroszország felől érő fenyegetésekkel indokolta a NATO lengyelországi jelenlétének megerősítésének szükségességét.

Frissítés: Moszkva gyorsan reagált

Moszkva kész reagálni a NATO katonai infrastruktúrájának Oroszország határai felé történő kiterjesztésére - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában újságíróknak.

Peszkov Varsónak arra a tervére reagált, hogy állandó amerikai harckocsizó bázist létesítsen Lengyelország területén.

"Amikor azt észleljük, hogy a NATO katonai struktúrája a határaink felé terjeszkedik (.), az természetesen semmiképp sem járul hozzá a kontinens biztonságának és stabilitásának erősödéséhez. Ellenkezőleg, ezek az expanzionista lépések orosz oldalon természetesen minden esetben ellenlépésekhez vezetnek a megbomló paritás kiegyensúlyozása érdekében" - mondta a szóvivő.

Mint mondta, bázist létrehozni minden országnak szuverén joga, de felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen döntések negatívan befolyásolják a kontinens biztonsági légkörét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?