Hárman meghaltak, amikor egy férfi rendőrökre lőtt Belgiumban

000 15F8X7
2018.05.29. 11:30 Módosítva: 2018.05.29. 17:38

Két rendőr és egy civil meghalt, miután egy férfi lövöldözni kezdett a belgiumi Liège-ben. Négy másik rendőr pedig megsérült, írta a helyi rendőrségre hivatkozva a Le Soir. Mindkét megölt rendőr nő volt.

Az ügyészség 13 órakor tartott sajtótájékoztatóján azt mondták, hogy terrorcselekmény miatt indítottak nyomozást. „Vannak a történteknek olyan elemei, amelyek terrorcselekményre utalnak" – nyilatkozta Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője. Későbbi, második sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy

a férfi kifejezetten rendőröket akart megtámadni.

Az ügyészségi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a férfi előbb késsel támadt a két rendőrre, majd a fegyvereiket megszerezve tüzet nyitott. A lövöldözésben egy autóban ülő fiatal férfi is meghalt.

Ezután a támadó túszul ejtett egy takarítónőt egy közeli gimnázium bejáratánál. Onnan is rálőtt a rendőrökre, ezután végeztek vele. Az akcióban megsérült két másik rendőr, a takarítónőt viszont épségben kimentették.

Voltak olyan információk is korábban, hogy a rendőrök igazoltatták a férfit, aki eközben támadt rájuk, a sajtótájékoztatón azt mondták, hogy a támadó követte a két rendőrt. A La Libre Belgique korábban azt írta, hogy a férfi azt kiáltotta, hogy „Allahu Akbar!", mielőtt agyonlőtték volna, de ezt nem erősítették meg.

Az RTBF szerint a 31 éves támadót Benjamin Hermannak hívták, és hétfőn jött ki a börtönből eltávozásra. Kisebb bűncselekmények és lopások miatt többször is ült börtönben. Radikalizmus miatt nem volt ismert a hatóságok előtt, de azt vizsgálják, hogy esetleg a börtönben radikalizálódott-e.

A belga király és Charles Michel miniszterelnök is a támadás helyszínére indult. Szerdán az érintett gimnázium zárva tart, és egyperces néma csenddel emlékeznek majd meg az áldozatokról Liège-ben.

(Borítókép:  John Thys / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport