Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hárman meghaltak, amikor egy férfi rendőrökre lőtt Belgiumban

000 15F8X7
2018.05.29. 11:30 Módosítva: 2018-05-29 17:38:00

Két rendőr és egy civil meghalt, miután egy férfi lövöldözni kezdett a belgiumi Liège-ben. Négy másik rendőr pedig megsérült, írta a helyi rendőrségre hivatkozva a Le Soir. Mindkét megölt rendőr nő volt.

Az ügyészség 13 órakor tartott sajtótájékoztatóján azt mondták, hogy terrorcselekmény miatt indítottak nyomozást. „Vannak a történteknek olyan elemei, amelyek terrorcselekményre utalnak" – nyilatkozta Eric Van Der Sypt, a vádhatóság szóvivője. Későbbi, második sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy

a férfi kifejezetten rendőröket akart megtámadni.

Az ügyészségi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a férfi előbb késsel támadt a két rendőrre, majd a fegyvereiket megszerezve tüzet nyitott. A lövöldözésben egy autóban ülő fiatal férfi is meghalt.

Ezután a támadó túszul ejtett egy takarítónőt egy közeli gimnázium bejáratánál. Onnan is rálőtt a rendőrökre, ezután végeztek vele. Az akcióban megsérült két másik rendőr, a takarítónőt viszont épségben kimentették.

Voltak olyan információk is korábban, hogy a rendőrök igazoltatták a férfit, aki eközben támadt rájuk, a sajtótájékoztatón azt mondták, hogy a támadó követte a két rendőrt. A La Libre Belgique korábban azt írta, hogy a férfi azt kiáltotta, hogy „Allahu Akbar!", mielőtt agyonlőtték volna, de ezt nem erősítették meg.

Az RTBF szerint a 31 éves támadót Benjamin Hermannak hívták, és hétfőn jött ki a börtönből eltávozásra. Kisebb bűncselekmények és lopások miatt többször is ült börtönben. Radikalizmus miatt nem volt ismert a hatóságok előtt, de azt vizsgálják, hogy esetleg a börtönben radikalizálódott-e.

A belga király és Charles Michel miniszterelnök is a támadás helyszínére indult. Szerdán az érintett gimnázium zárva tart, és egyperces néma csenddel emlékeznek majd meg az áldozatokról Liège-ben.

(Borítókép:  John Thys / AFP)