Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyetlen román párt sem támogatta a székely autonómiát

2018.05.29. 16:48
A bukaresti képviselőház után a kétkamarás román parlament szenátusa is elutasította a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott törvényjavaslatot a területi autonómiáról.

A székelyföldi autonómia tervezetét a szenátus szakbizottságai előzőleg negatívan véleményezték, a szenátus múlt heti plenáris vitáján pedig valamennyi román párt szónoka ellene érvelt.

A törvénytervezet sorsáról végleges döntést hozó szenátus 96 szavazattal 9 ellenében erősítette meg a Székelyföld autonómiáját elutasító szakbizottsági jelentést. A székelyföldi autonómiatervezetet kizárólag az RMDSZ frakciója támogatta – írja az MTI.

Kedden a román elnök is az autonómia ellen foglalt állást, nem először. Az erdélyi szász származású Klaus Iohannis Tőkés László és Izsák Balázs javaslatára reagált: a magyar politikusok (Tőkés az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Izsák a Székely Nemzeti Tanács elnöke) még március végén kezdeményezett találkozót a román elnökkel.

Erre ugyan Iohannis érdemben nem reagált, azt azonban a román elnöki hivatal nevében megint kinyilvánította, hogy az etnikai alapú autonómia nem kívánatos, „mert ahelyett hogy a közösségek fejlődését szolgálná, fennáll a veszélye, hogy akadályozza azt”.