Vilhelmina
10 °C
21 °C

Elhunyt Serge Dassault francia fegyvergyáros, a Le Figaro tulajdonosa

2018.05.29. 05:48

Kilencvenhárom éves korában hétfőn elhunyt Serge Dassault francia milliárdos, volt jobboldali szenátor, a Dassault fegyvergyár és a Le Figaro című francia konzervatív napilap tulajdonosa, aki ellen az utóbbi években több eljárás is indult gyanús pénzügyi tranzakciók miatt, írja az MTI.

A Dassault család közleménye szerint a milliárdos délután a párizsi Champs-Élysées sugárúton található irodájában szívrohamban hunyt el. A Forbes magazin 2018-es kiadványa szerint Serge Dassault Franciaország negyedik legvagyonosabb embere volt.

"Franciaország elveszített egy olyan embert, aki egész életét a francia ipar egyik zászlóshajója fejlesztésének szentelte" - írta közleményében Emmanuel Macron államfő. Nicolas Sarkozy volt elnök azt írta: "Franciaország egy nagy vállalkozót, a repülés világa egy úttörőt, a közvélemény egy nagy laptulajdonost, én pedig egyszerűen egy barátot veszítettem el".

Manuel Valls volt szocialista kormányfő arra emlékeztetett, hogy "gyakran szemben állt" Serge Dassault-val, "vitatta egyes cselekedeteit, de mindig megtalálták a közös utat a haza jobbá tételében".

A Dassault-dinasztia több mint hatvan éve jelen van a francia politikai életben, tagjai bal- és jobboldali kormányokkal is jó kapcsolatot ápoltak. Serge Dassault apja, Marcel Bloch-Dassault az egyik leghíresebb francia vadászpilóta volt, holokauszttúlélő, az Ouragan, a Mystere IV és a Mirage gépek tervezőmérnöke, majd ő maga is politikus és sajtómágnás lett. Halála után, 1986-ban szintén mérnökként végzett fia vette át a médiabirodalom és fegyvergyár irányítását.

Serge Dassault 1925. április 4-én született. 26 évesen lépett be apja cégébe, 1967-ben a Dassault Electronique elnök-vezérigazgatója, 1986 és 2000 között a Mirage és a Rafale vadászbombázókat, valamint a Falcon repülőket gyártó Dassault repülőgépgyártó csoport elnöke volt.

Dassault 2004 óta több médiabirodalom tulajdonosa is volt. Ezek közül végül csak a Le Figaro című napilapot őrizte meg, amelyet személyesen irányított. Ugyanebben az évben lett szenátor is, de 2017-ben már nem indult újra a tisztségért.

A milliárdos 1995 és 2009 között a Párizshoz közeli Corbeil-Essonnes polgármestere volt. A kisvárosban a polgármesteri széket 2008-ban is Dassault, majd a jobbkezének számító Jean-Pierre Bechter nyerte el. Azért volt szükség újabb választásra, mert az államtanács 2008-ban megsemmisítette az eredményt, mivel bizonyítottnak látta, hogy egyes választók pénzadományt kaptak, de annak mértéket nem tudta megállapítani.

A francia politikai élet sokáig egyik legbefolyásosabb és legvagyonosabb politikusa elismerte, hogy osztott szét pénzadományokat a választókerületében, de kezdetektől tagadta a kampányfinanszírozási vádakat. A legidősebb francia szenátort 2017-ben adócsalásért kétmillió euró pénzbüntetésre ítélték. A vád szerint több tízmillió euró nyereséget csoportosított át 15 éven át adóparadicsomokba azért, hogy ne kelljen utána adót fizetnie Franciaországban. A politikus-üzletember fellebbezett a döntés ellen, a fellebbviteli tárgyalás jövő héten lett volna.