Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt Serge Dassault francia fegyvergyáros, a Le Figaro tulajdonosa

2018.05.29. 05:48

Kilencvenhárom éves korában hétfőn elhunyt Serge Dassault francia milliárdos, volt jobboldali szenátor, a Dassault fegyvergyár és a Le Figaro című francia konzervatív napilap tulajdonosa, aki ellen az utóbbi években több eljárás is indult gyanús pénzügyi tranzakciók miatt, írja az MTI.

A Dassault család közleménye szerint a milliárdos délután a párizsi Champs-Élysées sugárúton található irodájában szívrohamban hunyt el. A Forbes magazin 2018-es kiadványa szerint Serge Dassault Franciaország negyedik legvagyonosabb embere volt.

"Franciaország elveszített egy olyan embert, aki egész életét a francia ipar egyik zászlóshajója fejlesztésének szentelte" - írta közleményében Emmanuel Macron államfő. Nicolas Sarkozy volt elnök azt írta: "Franciaország egy nagy vállalkozót, a repülés világa egy úttörőt, a közvélemény egy nagy laptulajdonost, én pedig egyszerűen egy barátot veszítettem el".

Manuel Valls volt szocialista kormányfő arra emlékeztetett, hogy "gyakran szemben állt" Serge Dassault-val, "vitatta egyes cselekedeteit, de mindig megtalálták a közös utat a haza jobbá tételében".

A Dassault-dinasztia több mint hatvan éve jelen van a francia politikai életben, tagjai bal- és jobboldali kormányokkal is jó kapcsolatot ápoltak. Serge Dassault apja, Marcel Bloch-Dassault az egyik leghíresebb francia vadászpilóta volt, holokauszttúlélő, az Ouragan, a Mystere IV és a Mirage gépek tervezőmérnöke, majd ő maga is politikus és sajtómágnás lett. Halála után, 1986-ban szintén mérnökként végzett fia vette át a médiabirodalom és fegyvergyár irányítását.

Serge Dassault 1925. április 4-én született. 26 évesen lépett be apja cégébe, 1967-ben a Dassault Electronique elnök-vezérigazgatója, 1986 és 2000 között a Mirage és a Rafale vadászbombázókat, valamint a Falcon repülőket gyártó Dassault repülőgépgyártó csoport elnöke volt.

Dassault 2004 óta több médiabirodalom tulajdonosa is volt. Ezek közül végül csak a Le Figaro című napilapot őrizte meg, amelyet személyesen irányított. Ugyanebben az évben lett szenátor is, de 2017-ben már nem indult újra a tisztségért.

A milliárdos 1995 és 2009 között a Párizshoz közeli Corbeil-Essonnes polgármestere volt. A kisvárosban a polgármesteri széket 2008-ban is Dassault, majd a jobbkezének számító Jean-Pierre Bechter nyerte el. Azért volt szükség újabb választásra, mert az államtanács 2008-ban megsemmisítette az eredményt, mivel bizonyítottnak látta, hogy egyes választók pénzadományt kaptak, de annak mértéket nem tudta megállapítani.

A francia politikai élet sokáig egyik legbefolyásosabb és legvagyonosabb politikusa elismerte, hogy osztott szét pénzadományokat a választókerületében, de kezdetektől tagadta a kampányfinanszírozási vádakat. A legidősebb francia szenátort 2017-ben adócsalásért kétmillió euró pénzbüntetésre ítélték. A vád szerint több tízmillió euró nyereséget csoportosított át 15 éven át adóparadicsomokba azért, hogy ne kelljen utána adót fizetnie Franciaországban. A politikus-üzletember fellebbezett a döntés ellen, a fellebbviteli tárgyalás jövő héten lett volna.