Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szaúd-Arábiában is büntethető lesz a szexuális zaklatás

2018.05.29. 23:38

Szaúd-Arábiában büntethetővé teszik a szexuális zaklatást, amit a konzervatív szunnita muszlim ország liberalizálását népszerűsítő aktivisták paradigmaváltásként értékeltek, írja az MTI.

A vahhábita olajmonarchia befolyásos tanácsadói testülete, a Súra Tanács jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel és 300 ezer szaúdi riál (22 millió forint) pénzbírsággal büntetnék a szexuális zaklatás elkövetőit.

A jogalkotói hatalommal nem bíró tanács egyik női tagja úgy fogalmazott: a törvénytervezet a legjobb időben született, ugyanis egyre erősebb a női jelenlét az utcákon. Hozzátette: a jogszabály szóbeli és tettleges zaklatásra is vonatkozik.

A közel-keleti országban egyre nagyobb befolyással bíró Mohamed bin Szalmán koronaherceg tavaly kötelezte el magát a szaúdi társadalom és gazdaság korszerűsítése mellett. Reformterveinek egyik legfontosabb elem a nők autóvezetési tilalmának eltörlése. Szaúd-Arábia az egyetlen ország a világon, ahol egyelőre törvény tiltja, hogy a nők autót vezessenek. A tilalom június 24-én megszűnik.