Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százszor annyi áldozata is lehetett a hurrikánnak, mint amit Washington elismert

2018.05.29. 17:41
A hivatalosan közölt számoknál sokkal, sokkal több áldozata volt a hatalmas pusztítást okozó tavaly szeptemberi hurrikánnak Puerto Ricóban – állapította meg egy kedden nyilvánosságra hozott amerikai kutatási jelentés. Bár a hatóságok idáig csak 64 áldozatot ismertek el, a valóságban legalább 4645-en vesztették életüket a trópusi vihar miatt.

A módszeres meteorológiai megfigyelések kezdete óta az 2018-as hurrikánszezon volt az egyik legkegyetlenebb a karibi térségben és az Egyesült Államok déli részén, a Maria hurrikán pedig egyenesen az elmúlt 90 év legnagyobb pusztítását okozta Puerto Ricóban. Az USA-hoz tartozó szigetre szeptember 20-án csapott le a trópusi vihar, teljes válsághelyzetet és 90 milliárd dolláros kárt okozva. Megszűnt az áramszolgáltatás és a telekommunikáció, használhatatlanná vált a víz-, és a szennyvízhálózat, Puerto Rico 3,4 millió lakója nem jutott elég élelmiszerhez, és a segélyszállítmányok eljuttatását is akadályozták a törmelékek.

A katasztrófa sújtotta ország fővárosának polgármestere a szövetségi kormányt kritizálta, mert szerinte nem volt megfelelő a segítség – mire Trump a helyi vezetőket bírálta, de a katasztrófaelhárítás általában is viharos politikai kérdés lett. Az áldozatok száma is éles vitákat váltott ki. A hivatalos szövetségi vizsgálatok csak 64 halálesetet ismertek el, az alacsony számot Trump is többször kiemelte; ezt azonban az elejétől fogva kétségbe vonták a helyiek és a szakértők is.

A Harvard most nyilvánosságra hozott elemzése ezzel együtt sokkoló: az eredmények szerint a hivatalos számnál két nagyságrenddel többen, legalább 4645-en haltak meg. A kalkuláció a sziget tavalyi halálozási rátájából indul ki: ez a szám sokáig nem volt ismert, miután a katasztrófát követően a helyi hatóságok egyszerűen nem hozták nyilvánosságra a kritikus adatot.

Nos, tavaly szeptember után a mortalitás 62 százalékkal volt magasabb az előző év hasonló időszakánál – ez azt jelenti, hogy közel 5 ezerrel többen haltak meg. A növekedésre nincs más ésszerű magyarázat, mint a hurrikán és az amiatt fellépő tartós válsághelyzet: az összeomló egészségügyi ellátás, a járványok, az akár a katasztrófa után hetekkel leomló romok hosszú ideig szedtek áldozatokat. A friss Harvard-jelentést éppen az idei hurrikánszezon kezdetére időzítve hozták nyilvánosságra; a kutatók a jobb ellátás és adatközlés kialakításra is javaslatot tettek.