Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Burgerdiplomácia: A CIA szerint amerikai hamburgerező nyílhat Észak-Koreában

2018.05.30. 12:06

Észak-Koreának eszében sincs feladni atomfegyvereit, ellenben Trumpnak tett gesztusként szívesen engedélyezné egy jó burgerező nyitását Phenjanban.

Ez a lényege annak a májusi hírszerzői jelentésnek, ami még azelőtt készült, hogy az amerikai elnök egy különös levélben lemondta volna a Kim Dzsongunnal június 12-re, Szingapúrba tervezett csúcstalálkozóját. A megállapítás (nem a burgerezőre vonatkozó rész) összhangban van több korábbi elemzéssel, melyek kizártnak tartják azt, hogy Kim Dzsongun feladná az egyetlen eszközt, amivel zsarolni tudja a világot. A jelentésről a CIA

három illetékese is beszámolt az NBC hírtelevíziónak, egyikük szkeptikusan így foglalta össze az észak-koreai szándékokat:

Mindenki tudja, hogy nem fogják végrehajtani az atomfegyver-mentesítést.

A CIA jelentése ellenben az Amerikának tett lehetséges gesztusok között említi egy amerikai hamburgerező nyitását Phenjanban. Ez a gesztus Trump azon 2016-os ígéretére utalna, hogy "ő majd egy hamburger felett megbeszéli az atomfegyver-problémát Kim Dzsongunnal". A jelentés megállapítja, hogy Észak-Korea korlátozottan bár, de megnyitná az utat némi amerikai és dél-koreai befektetések előtt.

A jelentéssel az a probléma, hogy

a nukleáris leszereléssel kapcsolatos szakértői kétely szöges ellentétben áll az amerikai elnök optimizmusával.

Trump ugyanis pont az atomfegyver-mentesítést tűzte ki az Észak-Koreával döcögősen haladó tárgyalások céljául, és ebből annak ellenére sem akar engedni, hogy a jelentés azt javasolja, első lépésben az is kielégítő lenne, ha a diktatúra lemondana a legújabb fejlesztésekről. Amikor meglátta az NBC tudósítását, azonnal mobilt ragadott, és twitter-üzenetben küldte el a fenébe az "álmos tekintetű" Chuck Todd-ot (aki egyébként csak ismertette a cikket, nem ő volt a szerzője), és a "fake news"-ra reagálva leszögezte, hogy

Wow, semmit nem adtunk fel, és [az észak-koreaiak] belementek az atomfegyver-mentesítési folyamatba (nagyszerű az egész Világnak), a telephelyek bezárásába és a kísérletek abbahagyásába.

Az elmúlt napokban egyébként a kármentés érdekében felizzottak a diplomáciai csatornák a két, alapvetően ellenséges fél között. Két vezető amerikai diplomata vasárnap Phenjanba utazott, közben egy északi diplomata New Yorkban találkozott  Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel (aki még CIA-igazgatóként Trump személyes küldöttjeként úttörő szerepet játszott a váratlan enyhülésben), Mun Dzsein dél-koreai kormányfő, pedig váratlanul összefutott Kim Dzsongunnal a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezetben. 

Közben az oroszok is aktivizálták magukat, Szergej Lavrov külügyminiszter csütörtökön Észak-Koreába látogat, hogy a Koreai-félsziget sorsán kívül megtárgyalja a helyi vezetőkkel, hogyan is kéne alakulnia Moszkva és Phenjan nem éppen egyszerű kapcsolatának

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Burgerdiplomácia: A CIA szerint amerikai hamburgerező nyílhat Észak-Koreában

Hogy az atomfegyverek? Ja, azokat eszük ágában sincs leszerelni.

91 · May 30, 2018 12:06pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments