Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minden tettét vállalja a korrupcióval gyanúsított német menekültügyi tisztviselő

2018.05.30. 12:29

Áldozatnak tartja magát és vállalja tetteit a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) brémai kirendeltségének korrupcióval gyanúsított volt vezetője, aki a hatóságok szerint a törvényeket megsértve juttatott menedékjoghoz több ezer embert – írja az MTI.

A hatóságot rendszerszintű gondok feszítik, amelyekért a legfelső vezetést és a szövetségi kormány illetékeseit terheli a felelősség, akik őt fel akarják áldozni, a brémai esetek azonban csak a botrány egyharmadát jelentik, hamarosan újabb részletek is napvilágra kerülnek, és így azok kerülnek majd bajba, akik most őt vádolják visszaélésekkel.

– mondta a felfüggesztett vezető a Bild szerdai számában, hozzátéve, hogy 1993 óta irányította a brémai tartományi kirendeltség munkáját, így az előző menekültválság, a széteső Jugoszláviából érkezett menekülthullám kezelésében is részt vett.

Szerinte a 2014-ben megindult újabb hullámnál kezdettől fogva mindenki tudta, hogy a hatóság személyzete nem elégséges a feladat elvégzéséhez, a BAMF vezetését viszont nem a menedékkérők sorsa, hanem az elbírált kérelmek száma és az ügyek átfutási ideje érdekelte.

A BAMF akkori vezetője, Frank-Jürgen Weise a kormány elvárásának megfelelően csak a gyorsaságra és a hatékonyságra összpontosított, és ez nem változott az új vezető, Jutta Cordt érkezésével, holott a hatóság nürnbergi központját mindig értesítették a gondokról – tette hozzá.

A felfüggesztett vezető elmondta, ő nem a számokat, hanem a menedékkérőket, a bajba került embereket tartotta fontosnak, és minden tettét vállalja, arra a felvetésre pedig, hogy akár bűnözőket vagy védelemre nem szoruló embereket is menedékjoghoz juttathatott, azt mondta,

hibázni emberi dolog.

Emellett kiemelte azt is, hogy soha nem fogadott el pénzt, a korrupció vádját pedig nevetségesnek tartja. Áprilisban került nyilvánosságra, hogy a brémai hivatalnál legalább 1200 olyan esetről lehet szó, amikor nem szabályszerűen adták meg a menekültstátuszt, ezért ott legalább 18 ezer esetet újra át fognak vizsgálni, a Bild szerint pedig a háromezret is elérheti a jogalap nélkül megítélt menekültstátuszok száma.

A szövetségi parlament belügyi bizottsága kedden rendkívüli ülésen foglalkozott az üggyel, ahol többek közt Horst Seehofer belügyminisztert is meghallgatták, aki a zárt ülésen kiemelte, hogy a BAMF-nál korábban a gyorsaság fontosabb volt a minőségénél, márciusi hivatalba lépése után viszont elrendelte, hogy ezentúl a menedékjogi eljárások megfelelő minőségének biztosítása álljon az első helyen. Seehoffer az ülést követően a kormány nevében bocsánatot kért a lakosságtól a hatóságnál elkövetett hibákért, és megígérte, hogy a lehető legnagyobb alapossággal kivizsgálják majd az ügyet.

A menekültválság Németországra gyakorolt hatásairól korábban bővebben is írtunk, ezt a cikkünket itt olvashatja.