Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A világon élő gyerekek legalább felét szegénység sújtja

2018.05.31. 18:32

A világon élő gyerekek több mint felét, legkevesebb 1,2 milliárdot sújt szegénység, konfliktus vagy megkülönböztetés - írja az MTI.

A Save the Children nemzetközi segélyszervezet  csütörtökön, a nemzetközi gyereknap előtt hozott nyilvánosságra egy jelentést, ami szerint a világon legalább 153 millió gyerek szembesül mindhárom fenyegetéssel egyszerre.

A Save the Children szerint 175 országból 95-ben javult a gyerekek helyzete a tavalyhoz képest, 40-ben azonban lényegesen romlott.

A felmérésben egyebek között olyan területeket vizsgáltak, mint az alultápláltság, a korai várandósság, az oktatásból való kirekesztettség, a gyerekmunka, a gyerekházasság és az erőszak.

A felmérés szerint a gyerekek helyzete Szingapúrban és Szlovéniában a legjobb, őket Norvégia, Finnország és Svédország követi. A lista alján található tíz ország közül nyolc afrikai, a helyzet Nigerben a legrosszabb. Magyarország a 37-ik helyen áll a listán. 

A jelentés tíz olyan fő területet határozott meg, amelyen a Save the Children szerint sürgős fellépésre van szükség. A legnagyobb problémát a lakhelyüket - sok esetben a fegyveres konfliktusok miatt - elhagyni kényszerülő gyerekek száma, illetve a gyerekházasságok és a serdülőkori várandósság számának várható növekedése jelenti.

 Az index szerint 240 millió gyerek él a konfliktus sújtotta országokban. 

A jelentésben szereplő országok 30 százalékában jellemző a lányokkal szembeni hátrányos megkülönböztetés. A felmérésben kitértek arra is, hogy a várandósság és a szülés alatt bekövetkező komplikáció az első számú tényező a 15 és 19 éves kor közötti lányok halálesetében világszerte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?