Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Merkel Trump győzelme miatt vállalta újabb négy évre a kancellárságot

000 14E0W1
2018.05.31. 16:52 Módosítva: 2018-05-31 17:05:18

Benjamin J. Rhodes, Barack Obama korábbi tanácsadója most megjelent könyvében azt írja: Angela Merkel 2016-ban Donald Trump győzelme miatt döntött úgy, hogy újabb négy évre vállalja a kancellárságot Németországban. 

Benjamin J. Rhodes memoárjából a New York Times közölt részleteket.  Rhodes azt írja: Merkel 2016. november 17-én fogadta Berlinben a búcsúlátogatásra érkezett Barack Obamát. A német kancellár itt állítólag azt mondta: a nyár óta folyamatosan vívódott azon, hogy vállalja-e újabb négy évre a kancellárságot. Donald Trump győzelme azonban segített meghozni a döntést. Negyedszer is elindul a kancellári címért, hogy megvédje a nemzetközi liberalizmust. A könyv szerint Merkel szemében egy könnycsepp is megjelent.

Rhodes emlékei szerint Obama azt mondta Merkelről, hogy nagyon egyedül van. Pedig a demokrata elnök korábban mindig kemények és szívósnak tartotta a német kancellárt.

Az egykori elnöki tanácsadó szerint Merkel vállára óriási súllyal nehezedett, hogy Trump győzelme után sokan őt tartották a liberális értékek utolsó meghatározó képviselőjének. Merkel azonban már akkor óvott mindenkit a túlzott várakozásoktól, mondván, senki nem tudja egyedül megmenteni a világot.

Merkel a búcsúlátogatás után néhány nappal hivatalosan is bejelentette, hogy negyedszer is kész vállalni a kancellári megbízatást. Ugyan a 2017 szeptemberében tartott német választásokon a CDU kapta a legtöbb szavazatot, sokat veszített támogatottságából, kormányt pedig csak a választások után fél évvel sikerült alakítania Merkelnek.

Trump győzelme Barack Obamát is sokkolta, olvasható a könyvben. Obama abban az időben egy olyan cikket olvasott, amely szerint a hozzá hasonló liberálisok a kiüresedett, kozmopolita globalizációt hirdették, amely miatt sok ember magára hagyottnak érezte magát. Ez Obamát is elbizonytalanította. "Mi van, ha tévedtünk?" - kérdezte, és túl gyorsan haladtak előre a világra nyitott politikájukkal. A könyv a jövő héten jelenik meg az USA-ban.