Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dániában tilos lesz a burka hordása

2018.05.31. 14:50

Megszavazta a dán törvényhozás, hogy tilos lesz az országban arcot eltakaró ruhadarabot hordani, mint a burka vagy a nikáb, írja a Guardian. A kormány jelezte, hogy a tiltás nem vallási motivációjú, és nem vonatkozik a fejkendőre, kipára és a turbánra sem.

A törvény augusztus 1-től lép életbe, a megsértéséért körülbelül 38 ezer forintnak megfelelő dán koronát kell majd fizetni. Hasonló törvény már létezik Ausztriában, Franciaországban és Belgiumban is.

Az Amnesty International európai igazgatója szerint a döntés negatívan érinti a muszlim nőket, akik maguktól szeretnének nikábot vagy burkát viselni, és sérti a vallási önkifejezéshez fűződő jogukat.

Nemrég a dán integrációs miniszter egyébként arról beszélt, hogy a ramadán miatt a muszlim munkavállalóknak szabadságot kellene kivenni, mert a 18 órás böjtölés miatt nem tudnak rendesen dolgozni.