Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Észak-Korea erős emberével tárgyalt az amerikai külügyminiszter

GettyImages-963756358
2018.05.31. 06:14

Úgy tűnik, mégis megmentik a június 12-re tervezett történelmi találkozót Kim Dzsongun és Donald Trump között. Észak-Korea vezetője és az Egyesült Államok elnöke Szingapúrban találkozna. Egy történelmi találkozó szerdán már összejött: 18 év után először járt az Egyesült Államokban magas rangú észak-koreai politikus. A Kim Dzsongun jobbkezének tartott Kim Jongcsol másfél órát tárgyalt szerda este New Yorkban az amerikai külügyminiszterrel – írta az MTI.

Mike Pompeo és  az észak-koreai állampárt Központi Bizottságának alelnöke, a hírszerzés volt vezetőjének megbeszélését egy manhattani étteremben tartották. A vacsora után egyikük sem nyilatkozott, Mike Pompeo csak annyit jegyzett meg az amerikai újságíróknak, hogy a menü nagyon ízletesre sikerült.

Kim Jongcsol látogatását amerikai elemzők rendkívüli fontosságúként értékelik: nem csupán azért, mert személyében 18 év óta először jár az Egyesült Államokban magas rangú észak-koreai tisztségviselő, hanem azért is, mert őt tartják Kim Dzsongun észak-koreai vezető "jobbkezének". Kim Jongcssol a tanácsadója kíséretében, Pekingből érkezett New Yorkba. Mike Pompeo kíséretében pedig Andrew Kim, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) koreai részlegének vezetője kapott helyet.

A Fehér Ház információi szerint a szerda esti megbeszélést csütörtökön újabb tárgyalások követik. Ezek célja Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozója előkészületeinek felgyorsítása és a várható napirend rögzítése. A csúcstalálkozó megtartása a múlt héten veszélybe került: az amerikai elnök egy Kim Dzsong Unhoz intézett levélben lemondta a találkozót, amelyet pedig korábban ő maga is "történelminek" minősített. Phenjan közeledésére azonban Washington pozitívan reagált, és a Fehér Ház szóvivőnője, Sarah Huckabee Sanders szerdai sajtótájékoztatóján már pozitív fejleményekről beszélt, megerősítve, hogy az amerikai fél készül a június 12-én tartandó találkozóra.

Közben Panmindzsonban, az Észak- és Dél-Korea közötti demilitarizált övezetben amerikai és észak-koreai küldöttségek is tárgyalnak egymással, Szingapúrban pedig szintén amerikaiak és észak-koreaiak egyeztetnek a várható csúcstalálkozó lebonyolításának részleteiről. A jövő héten Abe Sindzó japán kormányfő Washingtonban szintén a várható csúcstalálkozóról tanácskozik majd Donald Trump elnökkel és Mike Pompeo külügyminiszterrel. Szerdán Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője két Twitter-bejegyzésben is arról írt, hogy "a csúcstalálkozó valószínűleg" meglesz.

Megy a helyezkedés a találkozó előtt

Csütörtökön tárgyalt Phenjanban az orosz külügyminiszter és észak-koreai kollégája. Szergej Lavrov és Li Jonho zárt ajtók mögött folytatott megbeszélése után az orosz külügyminiszter a várható amerikai-észak-koreai találkozó kapcsán elmondta: Moszkva támogatja a megállapodást, „de amennyiben az érinti a nemzetközi közösséget, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának bizonyos kezdeményezésekben állást kell foglalnia”, akkor olyan megállapodásokat támogat majd, amelyek minden érintett, így Észak-Korea érdekeit is szolgálják.

Lavrov szerint az orosz felsőház elnöke is hamarosan Észak-Koreába látogat.

Nyitókép: Atilgan Ozdil/Anadolu Agency / Getty Images Hungary