Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Észak-Korea erős emberével tárgyalt az amerikai külügyminiszter

GettyImages-963756358
2018.05.31. 06:14

Úgy tűnik, mégis megmentik a június 12-re tervezett történelmi találkozót Kim Dzsongun és Donald Trump között. Észak-Korea vezetője és az Egyesült Államok elnöke Szingapúrban találkozna. Egy történelmi találkozó szerdán már összejött: 18 év után először járt az Egyesült Államokban magas rangú észak-koreai politikus. A Kim Dzsongun jobbkezének tartott Kim Jongcsol másfél órát tárgyalt szerda este New Yorkban az amerikai külügyminiszterrel – írta az MTI.

Mike Pompeo és  az észak-koreai állampárt Központi Bizottságának alelnöke, a hírszerzés volt vezetőjének megbeszélését egy manhattani étteremben tartották. A vacsora után egyikük sem nyilatkozott, Mike Pompeo csak annyit jegyzett meg az amerikai újságíróknak, hogy a menü nagyon ízletesre sikerült.

Kim Jongcsol látogatását amerikai elemzők rendkívüli fontosságúként értékelik: nem csupán azért, mert személyében 18 év óta először jár az Egyesült Államokban magas rangú észak-koreai tisztségviselő, hanem azért is, mert őt tartják Kim Dzsongun észak-koreai vezető "jobbkezének". Kim Jongcssol a tanácsadója kíséretében, Pekingből érkezett New Yorkba. Mike Pompeo kíséretében pedig Andrew Kim, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) koreai részlegének vezetője kapott helyet.

A Fehér Ház információi szerint a szerda esti megbeszélést csütörtökön újabb tárgyalások követik. Ezek célja Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozója előkészületeinek felgyorsítása és a várható napirend rögzítése. A csúcstalálkozó megtartása a múlt héten veszélybe került: az amerikai elnök egy Kim Dzsong Unhoz intézett levélben lemondta a találkozót, amelyet pedig korábban ő maga is "történelminek" minősített. Phenjan közeledésére azonban Washington pozitívan reagált, és a Fehér Ház szóvivőnője, Sarah Huckabee Sanders szerdai sajtótájékoztatóján már pozitív fejleményekről beszélt, megerősítve, hogy az amerikai fél készül a június 12-én tartandó találkozóra.

Közben Panmindzsonban, az Észak- és Dél-Korea közötti demilitarizált övezetben amerikai és észak-koreai küldöttségek is tárgyalnak egymással, Szingapúrban pedig szintén amerikaiak és észak-koreaiak egyeztetnek a várható csúcstalálkozó lebonyolításának részleteiről. A jövő héten Abe Sindzó japán kormányfő Washingtonban szintén a várható csúcstalálkozóról tanácskozik majd Donald Trump elnökkel és Mike Pompeo külügyminiszterrel. Szerdán Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője két Twitter-bejegyzésben is arról írt, hogy "a csúcstalálkozó valószínűleg" meglesz.

Megy a helyezkedés a találkozó előtt

Csütörtökön tárgyalt Phenjanban az orosz külügyminiszter és észak-koreai kollégája. Szergej Lavrov és Li Jonho zárt ajtók mögött folytatott megbeszélése után az orosz külügyminiszter a várható amerikai-észak-koreai találkozó kapcsán elmondta: Moszkva támogatja a megállapodást, „de amennyiben az érinti a nemzetközi közösséget, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának bizonyos kezdeményezésekben állást kell foglalnia”, akkor olyan megállapodásokat támogat majd, amelyek minden érintett, így Észak-Korea érdekeit is szolgálják.

Lavrov szerint az orosz felsőház elnöke is hamarosan Észak-Koreába látogat.

Nyitókép: Atilgan Ozdil/Anadolu Agency / Getty Images Hungary