Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Először fordult elő, hogy a lakosok fellázadtak a tálibok ellen

2018.06.01. 14:08

Fegyveres felkelést indítottak a tálib lázadók helyi uralma ellen pénteken Badahsán északkelet-afganisztáni tartomány Kurán-O-Mundzsán körzetének lakosai, és számos tálib lázadót megöltek vagy megsebesítettek - közölte a tartományi rendőrség szóvivőjére hivatkozva az MTI.

A jelenleg is tartó összecsapásoknak több tucatnyi áldozata és sebesültje van.

Ez az első alkalom, hogy a lakosok szembeszálltak a tálibokkal, akiknek kegyetlen politikája szerintük szemben áll az iszlám tanításaival. A helyiek szerint a tálibok bezárták a leányiskolákat, és a helyiekre kirótt számos más tilalom mellett a férfiakat szakáll viselésére kényszerítették.

Egy amerikai kutatóintézet adatai szerint Afganisztán mintegy 400 körzetének 14,5 százaléka már teljesen a tálibok ellenőrzés alatt áll, a területek nagyjából 30 százalékáért pedig heves harcok folynak.