Natália
1 °C
7 °C

Kim Dzsongun közös ünneplésre hívta Mun Dzseint

2018.06.01. 09:21 Módosítva: 2018-06-01 13:53:01

A 18 évvel ezelőtti, első Korea-közi csúcstalálkozó együttes megünneplésére tett javaslatot pénteken déli szomszédjának Észak-Korea – közölte az MTI.

Az észak-koreai kezdeményezés szerint közösen emlékeznének meg a 2000. június 13. és 15. közötti első csúcstalálkozóra, amikor Phenjanban az ország több évtizedes kettéválasztása után első ízben találkozott a két Korea vezetője, az észak-koreai Kim Dzsongil és a dél-koreai Kim Dedzsung elnök.

A megbeszélések pénteken reggel kezdődtek Panmindzsonban a két ország küldöttségei között. A találkozón a déli küldöttséget Cso Mjunggjon országegyesítési miniszter vezeti, a delegációban helyet kapott a közlekedési, a kulturális, a sportügyi és a tájékoztatási tárca helyettes vezetője. Észak-koreai részről Ri Szongvon, az országegyesítési bizottság vezetője van jelen, továbbá a vasúti közlekedés minisztériumának helyettes vezetője, valamint a sportügyi tárca miniszterhelyettese.

A találkozó első fordulóján a dél-koreai diplomaták kezdeményezték azt is, hogy az észak-koreai Keszon városában létesítsenek egy irodát, amelynek feladata lenne a Mun Dzsein dél-koreai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető idén április 27-én tartott csúcstalálkozóján megszületett nyilatkozat megvalósítása.

A találkozón a két Korea vezetője megállapodott a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről, és megegyeztek abban is, hogy hivatalosan véget vetnek az 1950–53-as, fegyverszüneti megállapodással lezárt koreai háborúnak.

Dél-koreai politológusok véleménye szerint a küldöttségek összetételéből arra lehet következtetni, hogy a megbeszéléseken szó lesz a két ország vasúti rendszerének összekapcsolásáról a két ország keleti részén, humanitárius és sportügyi cserekapcsolatokról, egyebek között a koreai háború alatt szétszakított családok találkozóinak újbóli megszervezéséről.

Péntek kora délután a Kreml szóvivője is bejelentette, hogy még az idén találkozhat Putyin és Kim Dzsongun. Csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hívta meg az észak-koreai vezetőt Moszkvába. Idén van a 70. évfordulója egyébként annak, hogy Moszkva és Phenjan diplomáciai kapcsolatot létesített egymással.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?