Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Kim Dzsongun közös ünneplésre hívta Mun Dzseint

2018.06.01. 09:21 Módosítva: 2018.06.01. 13:53

A 18 évvel ezelőtti, első Korea-közi csúcstalálkozó együttes megünneplésére tett javaslatot pénteken déli szomszédjának Észak-Korea – közölte az MTI.

Az észak-koreai kezdeményezés szerint közösen emlékeznének meg a 2000. június 13. és 15. közötti első csúcstalálkozóra, amikor Phenjanban az ország több évtizedes kettéválasztása után első ízben találkozott a két Korea vezetője, az észak-koreai Kim Dzsongil és a dél-koreai Kim Dedzsung elnök.

A megbeszélések pénteken reggel kezdődtek Panmindzsonban a két ország küldöttségei között. A találkozón a déli küldöttséget Cso Mjunggjon országegyesítési miniszter vezeti, a delegációban helyet kapott a közlekedési, a kulturális, a sportügyi és a tájékoztatási tárca helyettes vezetője. Észak-koreai részről Ri Szongvon, az országegyesítési bizottság vezetője van jelen, továbbá a vasúti közlekedés minisztériumának helyettes vezetője, valamint a sportügyi tárca miniszterhelyettese.

A találkozó első fordulóján a dél-koreai diplomaták kezdeményezték azt is, hogy az észak-koreai Keszon városában létesítsenek egy irodát, amelynek feladata lenne a Mun Dzsein dél-koreai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető idén április 27-én tartott csúcstalálkozóján megszületett nyilatkozat megvalósítása.

A találkozón a két Korea vezetője megállapodott a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről, és megegyeztek abban is, hogy hivatalosan véget vetnek az 1950–53-as, fegyverszüneti megállapodással lezárt koreai háborúnak.

Dél-koreai politológusok véleménye szerint a küldöttségek összetételéből arra lehet következtetni, hogy a megbeszéléseken szó lesz a két ország vasúti rendszerének összekapcsolásáról a két ország keleti részén, humanitárius és sportügyi cserekapcsolatokról, egyebek között a koreai háború alatt szétszakított családok találkozóinak újbóli megszervezéséről.

Péntek kora délután a Kreml szóvivője is bejelentette, hogy még az idén találkozhat Putyin és Kim Dzsongun. Csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hívta meg az észak-koreai vezetőt Moszkvába. Idén van a 70. évfordulója egyébként annak, hogy Moszkva és Phenjan diplomáciai kapcsolatot létesített egymással.