Natália
1 °C
7 °C

Kötelező kirakni a keresztet a bajor állami intézményekben

2018.06.01. 17:03
Péntektől kötelező a kereszt kifüggesztése Bajorország német tartomány állami intézményeinek hivatali épületeiben.

A Keresztényszociális Unió (CSU) által alkotott tartományi kormány áprilisban rendelte el, hogy "Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként" keresztet kell elhelyezni a szolgálati épületek bejáratánál, jól látható helyen.

A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság összeállítása szerint a június 1-jével hatályba lépett rendelkezés ezernél is több hivatali épületet érint. A kereszt anyagáról, kidolgozásáról nincsenek szabályok.

Hivatali kereszt

Egy müncheni kegytárgybolt vezetője a BR-nek elmondta: gondolkodnak azon, hogy piacra dobnak egy "hivatali kereszt" modellt, mert egyes intézmények illetékesei túlságosan kicsinek, mások túl díszesnek találták a boltban kapható kereszteket.

Az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézményekre nem vonatkozik a kötelezettség, számukra csak ajánlott a kereszt kifüggesztése, éppen úgy, mint a helyi önkormányzatoknak. A szabály betartását nem ellenőrzik, ami az ellenzéki pártok - főleg a Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek - szerint arra utal, hogy Markus Söder tartományi miniszterelnök nem is veszi igazán komolyan az ügyet, és szeretne gyorsan túllépni rajta.

Azonban a BR összeállítása szerint a bajor állami hivatalnokok megbízhatónak számítanak, és nagy többségük ellenőrzés nélkül is eleget tesz a kormány utasításának.

Az ellenzék és a katolikusok vezetője is bírálta 

A kereszt-kifüggesztési kötelezettség ügyét kezdettől fogva viták kísérik. Az SPD tartományi szervezetének vezetője, Natascha Kohnen szerint a CSU visszaél a kereszttel, célja az, hogy az októberi tartományi törvényhozási (Landtag-) választásra készülve növelje támogatottságát. 'Ez engem, és sok más keresztényt felháborít" - mondta a politikus.

A kereszt pártpolitikai célú felhasználásáról szóló bírálat korábban is megjelent a vitában. A kritika szerint a CSU a párttól jobbra álló, az iszlám vallás és kultúra jelenlétét, a keresztény vallás és kultúra vélelmezett fenyegetettségét erőteljesen nehezményező Alternatíva Németországnak (AfD) szavazóit igyekszik megnyerni a kereszt felhasználásával.

Bírálta a kormány döntését Reinhard Marx bíboros, München-Freising egyházmegye érseke, a német katolikus püspöki konferencia elnöke is, aki a BR összeállítása szerint kiemelte, hogy

aki csupán kulturális jelképként értelmezi a keresztet, az nem értette meg a lényegét.

Markus Söder pénteken a tartományi közszolgálati médiatársaságnak azt mondta, hogy továbbra is kiáll kormánya döntése mellett. Rámutatott, hogy Bajorországban az iskolák osztálytermeiben és a bíróságok tárgyalótermeiben is van kereszt, és a jelképre a tartomány alkotmányában is fellelhető utalás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?