Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Menekülő menekülteket végeztek ki emberkereskedők

2018.06.01. 16:16

Tizenkét emberrel végeztek emberkereskedők, miután mintegy 200, Eritreából és Szomáliából érkező menekült próbált meg elmenekülni fogságukból. Ezt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője közölte pénteken.

William Spindler szerint az eset május 23-án, a fővárostól, Tripolitól 180 kilométerre délkeletre fekvő Baní Valídban történt.

A túlélők beszámolója szerint tüzet nyitottak rájuk menekülés közben. Elmondásuk szerint az emberkereskedők kínozták és kizsákmányolták őket. Volt, akit már három éve fogva tartottak.

A líbiai hatóságok a Tripolitól 28 kilométerre délre található Kaszír bin Gasír város hivatalos fogva tartási központjába szállították azt a 140 embert, akinek sikerült elmenekülnie az emberkereskedőktől. Az ENSZ-ügynökség meggyőződése szerint továbbra is sok menekültet és migránst tarthatnak fogva Baní Valídban vagy környékén.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után mély káoszba zuhant, amely miatt az észak-afrikai országba érkező migránsokat a szokásosnál is jobban fenyegetik az emberkereskedelem és -csempészet veszedelmei. Eltérő becslések szerint hatszázezer és egymillió közöttire tehető az országban tartózkodó migránsok száma. (MTI)