Gyöngyi
4 °C
13 °C

Felállt az olasz kormány, mennek a menekültek, jön az alapjövedelem

2018.06.01. 00:28

Csütörtök este véget ért az olasz kormányalakítással kapcsolatos huzavona, és Giuseppe Conte miniszterelnök bemutatta kormányát. A két legnagyobb populista erő közti megállapodás révén létrejött kabinetben Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a gazdasági fejlesztési, jóléti és munkaügyi tárcát is kézbe veheti, Matteo Salvini, a Liga vezetője pedig a belügyminisztériumot kapja meg, és mindketten egyben miniszterelnök-helyettesek is lesznek.

Az euroszkeptikus M5S és a jobboldali Liga közös kormánya pénteken 16 órakor teszi le esküjét. Ez lesz Olaszország 65. kormánya a második világháború óta, és az Európai Unióban az első, melyben két olyan populista erő szövetkezik, amely nyíltan bírálja a brüsszeli politikát. A két újnak számító olasz párt, a "változás kormányát" ígérte az olaszoknak a pénzügyi politikától a migrációig.

Az M5S és a Liga majdnem ugyanannyi tárcát kapott. Luigi Di Maio eddig három különálló tárcát vett át; ez azt mutatja, hogy az M5S kiemelt figyelmet kíván szentelni a munkahelyteremtésnek és a szegénység felszámolásának a közmunkához kötött alapjövedelem tervezett bevezetésével. Matteo Salvini belügyminiszterként az illegális bevándorlók Olaszországból való eltávolítását ígérte. Salvini első nyilatkozata szerint közbiztonságot teremt Olaszországban, tenni fog a szervezett bűnözés megfékezése érdekében, és a homoszexualitás ellen, mellyel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Nem engedi a nem hagyományos, nem apából és anyából álló családteremtést.

A pénzügyminiszter a 69 éves Giuseppe Tria, a Tor Vergata római egyetem gazdaságpolitika-professzora lesz, akit a Liga jelölt. A külügyminiszter az EU-szakértő Enzo Moavero Milanesi, aki 2011-től 2013-ig - a Monti- és a Letta-kormány idején - az európai uniós ügyekért felelős miniszter volt. Az új olasz kormány EU-ügyi minisztere Paolo Savona, akit az államfő korábban túlzottan Európa-ellenesnek tartott és megvétózta pénzügyminiszteri kinevezését; Savona 2005-ben ennek a minisztériumnak a vezérigazgatója volt.

A miniszterelnöki hivatal élére Giancarlo Giorgetti, a Liga politikusa, az olasz titkosszolgálatok élére Vito Crimi, az M5S tagja került. Külön tárca nélküli miniszter foglalkozik majd Dél-Olaszország felzárkóztatásával, valamint a fogyatékkal élők segítésével.

Az M5S az említettek mellett az igazságügyi, a védelmi, a kulturális, a környezetvédelmi, az infrastrukturális tárcát kapta meg, valamint a Dél-Olaszország fejlesztését célzó minisztériumot. A Liga pedig a gazdasági, közigazgatási, regionális ügyekkel foglalkozó, földművelésügyi, oktatási és családpolitikai minisztériumot.

Az M5S-Liga kormány csak a választás utáni 86. napon született meg. Az államfő még május 27-én is visszadobta Paolo Savona pénzügyminiszteri jelölését, így a kormányalakítás megakadt, és Giuseppe Conte visszaadta miniszterelnöki megbízatását. Luigi Di Maio azonban szerdán a kormányalakítás újraindítását javasolta Paolo Savona más pozícióba helyezésével. A Liga végül engedett, annál is inkább, mivel a párt támogatottsága a kormányalakítás heteiben a választásokon szerzett 17,4 százalékról már 27 százalékra ugrott a felmérésekben, az M5S népszerűsége pedig a három hónappal ezelőtti 32 százalékról 29-re csökkent. Ezt Matteo Salvini ki is használta: beleegyezett Savona áthelyezésébe, de új pozíciókat szerzett a kormányban, amelyben már egyenlő félként vesz részt.