Natália
1 °C
7 °C

Akik szembeszállnak Putyin alattomos gépezetével

rss
2018.06.01. 13:42 Módosítva: 2018-06-01 13:42:08

Tudta, hogy az amerikai választásokon SMS-ben is lehetett szavazni Hillary Clintonra? Nem? Pedig egy csomó választópolgár erről szóló tájékoztatást kapott a voksolás előtt. 

Persze az értesítés kamu volt, az egyik a sok dezinformáció közül, amivel „valakik" meg akarták kavarni a 2016-os voksolást az Egyesült Államokban. Ha valaki bedőlt ennek, és tényleg csak SMS-t küldött, az nyilván nem adta le a valódi, érvényes szavazatát Clintonra.

Ezt a történetet említi példaként Linda Escar, a svéd nemzetbiztonság egyik magas rangú vezetője, amikor arról beszél, hogy mire kell majd nagyon ügyelnie Svédországnak a szeptemberi parlamenti és önkormányzati voksolások előtt. „Gyűjtöttünk információt a nemzetközi választásokról. Azt láttuk, hogy bizonyos választói csoportokra hatással voltak az őket célzó külföldi erők" – mondta.

Úgyhogy a svédek elkezdtek felkészülni a külföldi befolyásolási kísérletekre.

Nem nehéz kitalálni, hogy „külföldi" alatt a dezinformációval nyomuló oroszokat értik, de nem csak róluk van szó, az iszlamista térnyerést is hasonló módon, kiemelten kezelik, mondta a a védelmi minisztérium alá tartozó polgári védelem (MSB) elemző egységének vezetője, Mikael Tofvesson.

A szakértő arról is beszélt, hogy megvizsgálták az amerikai mellett a német és francia választásokat, valamint a brexitet is, megnézték, milyen csatornákon lehet sérülékeny Svédország, a konklúziót pedig egy közös fórumon beszélte meg a rendőrség, a titkosszolgálat és a választási hatóság.

Orosz fenyegetés

A svéd felkészülés egyáltalán nem fontoskodás vagy paranoia. Amióta Svédország a semleges pozíciót nem feladva ugyan, de mégiscsak 2014-ben elmozdult a NATO-felé, beengedte a szövetség csapatait, azóta elég feszült a svéd–orosz viszony. Olyannyira, hogy a svédek háborút jósoltak saját maguknak, a sorkatonaságot is visszaállították, nemrég pedig konkrétan háborúra felkészítő füzeteket osztogattak a lakosságnak.

Az oroszok pedig folyamatosan nyomulnak, igyekeznek feszültséget, elégedetlenséget szítani. A Local cikke szerint 2015-ben például ukrán témában kezdtek keringeni svéd miniszter és ügyész aláírásával kamu dokumentumok, a brexit idején egy olyan EU-ellenes propagandacikk keringett, ami úgy nézett ki, mintha a megbízható Dagens Nyheter írta volna.

Nem csak a svédek készülnek

Norvégia kinevezte a különleges erők egy rangidős tisztjét, hogy vezesse a Nemzeti Gárdát, egy speciális területvédelmi erőt, ami nem része a hadseregnek, és a behatolók ellen védi az országot. Finnország átszervezte a hadseregét, nagyobb egységeket alakított ki, hogy jobban tudják kezelni az esetleges nagyszámú áldozatot, ha megtámadják őket.

Egy svéd drogosok által megrongált templomról szóló hírt úgy terjesztettek a milliós követővel rendelkező fake news oldalak, hogy muszlim migránsokra cserélték az elkövetőket. A betiltott karácsonyi díszvilágítás álsztorijáról mi is írtunk. A szentpétervári putyinista trollgyárba beépült újságíró is figyelmeztette a svédeket, hogy számítsanak a fake newsra, kamuprofilok özönére a választásokra. 

Szóval ebben hangulatban és ilyen előzményekkel zajlik a készülődés a választásokra, de gyorsan tegyük hozzá azt is, hogy nincs nehéz dolguk a propagandisáknak,

az alapanyag adott.

Svédországban eleve feszült a légkör a népességszámhoz képest rengeteg bevándorló / migráns / menekült (a tízmilliós ország az elmúlt hat évben 400 ezer menekültkérelmet kapott), és a belőlük álló bandák miatt, amikre az iszlamista merényletek pakolnak rá még egy adagot. Januárban a titkosszolgálat vezetője azt nyilatkozta, 30 éves karrierje alatt még nem látott olyat, mint a mostani helyzet, amelyben 3000 szélsőségest kellene figyelemmel tartaniuk.

Emiatt a jobboldali szélsőségesek egyre népszerűbbek, a Svéd Demokraták (bevándorlásellenes radikális jobboldal) már 20 százalék körül járnak, ezzel felzárkózva a két nagy párt, a huszonpár százalékra mért konzervatívok és a szociáldemokraták mögé. A kisebbségi balközép kormány időközben újra bevezette a határellenőrzést, és szigorította a menekültstátusz feltételeit, a tartózkodási engedélyeket és a család-újraegyesítéseket, de lehet, hogy ez kevés lesz a kormányon maradáshoz.

Mivel a választások középpontjában a bevándorlási helyzet áll, ez a legmegosztóbb téma, ennek megfelelően a kampány és az információs háború is erről szól.

Azt kell elhinteni, hogy a svéd állam és a demokrácia gyenge, nem tudja megvédeni az embereket, az országban káosz van.

Az erről szóló elemzések azt is hangsúlyozzák, hogy a svéd társadalom egy gyanakvástól mentes, a másikban megbízó, nyílt társadalom, azaz az esetleges befolyásolási kísérletet megszűrő belső védelmi rendszere elég gyatra.

Mit lehet tenni?

A BBC összefoglalt most egy erről szóló kutatást, a Carnegie Endowment for International Peace tanulmányát. Eszerint

  • a svéd állam Facebook hotline-t indít, amelyen azonnal lehet jelenteni a kamu dolgokat. A Facebook maga is megígérte, hogy beszámol a gyanús dolgokról a svéd hatóságoknak.
  • Országos oktatókampány indult, hogy a középiskolai diákokat felvilágosítsák az orosz propagandáról, ennek keretében 4,7 millió háztartásba juttattak el oktatóanyagot, hogy hogyan lehet felismerni a dezinformációt.
  • Hétezer kormánytisztviselő kapott kiképzést, hogy észrevegye a befolyásolási kísérleteket, és azt, hogy ezek hogyan jelentenek kockázatot a választásra.
  • A kormány rendszeresen tart egyeztetéseket a hagyományos és a közösségi média képviselőivel, hogy megbeszéljék a lehetséges védekezést. Emellett formálisan is összeülnek negyedévente a Médiafelkészültségi Tanácsban. Az MSB és a választási hatóság közösen tart tréningeket a médiának a fake news kiszűrése érdekében
  • A svéd kormányban dolgozók, beleértve minden szintet, nyíltan beszélnek a fenyegetésről, a kiberbiztonságot folyamatosan fejlesztik a kormányzaton belül. A kormányfő, Stefan Lofven „teljesen elfogadhatatlannak" nevezte a befolyásolást, és megígérte, hogy könyörtelenül feltárja ezeket.

Emellett a négy legnagyobb médium plusz egy ötödik, kisebb weboldal együtt elindította közös tényellenőrző (factchecking) rendszerét a propagandaálhírek ellen. A svéd tévé, a svéd rádió, a Svenska Dagbladet, a Dagens Nyheter és a KIT.se kezdeményezése a Faktiskt.se címen nézhető meg. A lett külügyminiszter is épp most kezdeményezett együttműködést a svédekkel, hogy a médiahatóságaik együtt küzdjenek a helyi orosz csatornákból ömlő gyűlöletbeszéd ellen.

A svédek abból a szempontból jól állnak egyelőre, hogy a közbizalom viszonylag alacsony a közösségi médiát illetően, a svédek sokkal jobban bíznak a hagyományos médiában, a hatóságokban és a politikai intézményekben, mondta Linda Escar. 

De örömre azért nincs okuk. Ahogy Martin Kragh, a Svéd Külügyi Intézet orosz és eurázsiai ügyekért felelős szakértője fogalmazott: ha a választást le is bonyolítják minimális orosz beavatkozással, az ország akkor is a Kreml célkeresztjében marad.

A beavatkozás már állandó. Ezek a módszerek itt maradnak.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?