Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több mint nyolcvan otthont puszított el eddig a Kilauea vulkán

2018.06.02. 08:13
Négy hét alatt nyolcvanhét család otthona semmisült meg Hawaii-n a Kilauea vulkán kitörésének következtében, közölte a helyi polgárőrség szóvivője a CNN-nel. Ami igazán aggasztó, hogy csütörtökön ez a szám még csak 78 volt - a lávafolyam azóta még kilenc házat pusztított el.

A lakosság egy része azonban mg mindig bízik valami isteni csodában, mivel a lávafolyam útjában fekvő területek lakói között akadnak olyanok, akik eddig nem engedelmeskedtek a kormányzó kitelepítési parancsának, és maradnak a házukban - nekik mostantól két alternatívájuk lesz: vagy elmennek önként, vagy letartóztatják őket. A türelmi időszak péntek délutánig tartott, hogy azóta hányan távoztak önként vagy bilincsben azt nem tudni, de azt igen, hogy ha valaki esetleg elbujt volna, és később bajba kerül, hiába hívogatja a 911-et, mert a katasztrófavédelem nem fog kiszállni a területre.

Szóltunk. Kértük őket. Most még egyszer: kérem, távozzanak. Ennyi.

Ezt Janet Snyder, a megyei katasztrófavédelem szóvivője közölte az újságírókkal. A vulkán négy hete tört ki először, a lávafolyam azóta pusztítja Hawaii-sziget (Hawaii-t több száz kisebb és nyolc nagyobb sziget alkotja, a legnagyobbat hívják Hawaiinak) keleti részét. Az amerikai geológiai szolgálat szerint a kitörés eddig 14 négyzetkilométernyi területet (kb. a debreceni Nagyerdő másfélszeresét) tette lakhatatlanná. A polgári védelem adatai szerint az érintett területekről eddig mintegy 2000 ember költözött ki május 3., a vulkán kitörése óta. A magmafolyam miatt az elektromos és távközlési vezetékek működése is megszakadt.

A vulkánból legalább húsz repedésen keresztül szivárog-folyik a láva, ezek közül a nyolcas számot viselő a legaktívabb és legveszélyesebb: az innen indult folyam óránkét 90 métert halad, és alkalmanként 80 méter magasra lövelli ki magából a lávát. A repedésekből emellett nem pusztán olvadt kő szivárog, hanem a rések gyakorlatilag szakadatlanul öntik magukból a mérgező kén-dioxidot is. A Kilauea kráteréből pedig rendszeresen elő-előtör a hamu, ami súlyos légzési nehézségeket okoz az érintett területeken élőknek. A geológusok azt mondják: fogalmuk sincs, meddig tarthat még a kitörés.

A CNN arra az érdekes jelenségre is felhívta a figyelmet, hogy a kitörés a nagy kiterjedésű erdőtüzekhez hasonlóan befolyásolja az időjárást is, pontosabban a gomolyfelhő-képződést, amit a feláramlás okoz, és akár csapadékot is eredményezhet.