Árpád
-2 °C
3 °C

Kim Dzsongun találkozni fog Asszaddal

2018.06.03. 15:31

Az észak-koreai állami médiaügynökség értesülései alapján Bassár al-Aszad szíriai elnök hamarosan látogatást tesz Kim Dzsongunnál Észak-Koreában – írja a Guardian.

Bassár al-Aszad
Bassár al-Aszad
Fotó: Handout

A látogatás pontos időpontjáról az észak-koreai média nem számolt be. Kim Dzsongun 2011-es hatalomra kerülése óta nem fogadott külföldi vezetőket Phenjanban, de a terv szerint június 12-én Donald Trump amerikai elnökkel is találkozik majd.

Az észak-koreai vezető és az amerikai elnök csúcstalálkozójáról május elején volt először szó, miután április végén Kim Dzsongun – az első északi vezetőként átlépve a két országot elválasztó határt – találkozott Mun Dzsein dél-koreai elnökkel. A koreai csúcson az északi állam vállaltaegyebek mellett atomprogramja leállítását, de szabadon engedett amerikai foglyokat is, Washington pedig jelezte hajlandóságát az elnöki csúcstalálkozóra.

Május 10-én hangzott el először, hogy június 12-én, Szingapúrban találkozhat Trump és Dzsongun, miután az amerikai külügyminiszter két nappal korábban Phenjanba utazott. Aztán viszont az amerikai elnök a tőle megszokott stílusban hol lemondta a csúcsot, hol mégis hajlandóságot mutatott a találkozóra. A csikicsuki közben Kim Dzsongun se tétlenkedett, tárgyalt Kínával és egy nappal Trump mostani bejelentése előtt meghívást kapott Moszkvába is. Trump látogatása során a várakozások alapján az észak-koreai nukleáris programról fognak tárgyalni, de az egyelőre nem várható, hogy Phenjan vegyi- és biológiai fegyvereiről is egyeztessenek.

"A világ üdvözli a koreai félszigeten nemrég lezajlott változásokat, amikhez kétségtelenül hozzájárult Kim Dzsongun bölcs vezetése és kiemelkedő politikusi tehetsége is" - mondta Aszad, aki azt is elmondta, hogy biztos benne, hogy az észak-koreai vezető sikeresen egyesíti majd a kettészakadt országot. Aszad megerősítette Kim Dzsongunt a támogatásáról.

Szíriát és Észak-Koreát is komoly nemzetközi szankciók sújtották az elmúlt években az emberi jogok megsértéséért és a nemzetközi jogsértésekért. Egy ENSZ-jelentés alapján Észak-Korea olyan alkatrészeket adott el öt éven keresztül Szíriának, amiből ballisztikus fegyvereket és vegyi fegyvereket lehet fejleszteni. Szíria 2013-ban beleegyezett, hogy elpusztítja a vegyi fegyvereit, de azóta több alkalommal is azzal vádolták a szíriai rezsimet, hogy ilyen fegyvereket vetett be a saját állampolgárai ellen. Phenjan becslések szerint nagyjából 55 milliárd forintnyi pénzt keresett azon, hogy a nemzetközi jogot megsértve kereskedett Szíriával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?