Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégse jár a meleg párnak az esküvői torta

2018.06.04. 20:03

Pár éve óriási botrány volt abból, amikor a Colorado állami Lakewood városában, egy cukrász vallási okokra hivatkozva, nem készített esküvői tortát egy meleg párnak. Ahogy arról akkor írtunk, Colorado állam fellebbviteli bírósága elmarasztalta a cukrászt, és kilátásba helyezte, hogy pénzbírsággal sújthatja, ha hasonló eset a jövőben előfordul. 

Évekkel később, június negyedikén azonban a legfelsőbb bíróság megszavazta 7-2 arányban, hogy sérültek  alkotmányos jogai, amikor elmarasztalták a vallásos cukrászt. A bíróság kiemelte, hogy egyedi esetről van szó, ugyanis a per korábbi anyagát vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy elfogult volt az ügyészség, és vallásossága miatt megkülönböztetésben részesült a férfi. 

A bíróság szerint mindenképpen azonos jogok illetik meg a meleg párokat, viszont fontosnak tartotta kiemelni, hogy amikor ezt bírósági keretek között vizsgálják, a vallási hátteret semlegesnek kell tekinteni, és nem pedig negatív címkeként használni, mint az szerintük ebben az esetben történt. 

Megszólalt a két bíró, aki a mostani döntés ellen szavazott. Mindketten azt mondták, hogy a pártól tisztán  szexuális orientációjuk miatt tagadták meg annak a terméknek az eladását, amit heteroszexuális pároknak eladnak, és éppen ezért teljesen abszurd a mostani ítélet. 

(BBC)