Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Tovább csökkentik a járőröző katonák számát Brüsszelben

2018.06.04. 17:28

A belga kormány tovább csökkenti az utcákon járőröző katonák számát - írja az MTI.

Jan Jambon belga belügyminiszter és Steven Vandeput belga védelmi miniszter javaslatára elfogadott határozat értelmében július elejétől már csak 550 katona járőrözik a belga nagyvárosokban. A tehermentesítés arra szolgál, hogy a hadsereg folytassa a rendkívüli eseményekre való felkészülését. A katonaság emellett komoly tartalékkapacitást állomásoztat, amely szükség esetén - a rendőrséggel együtt - azonnal bevethető. 

Belgium a 2015 novemberében, Párizsban hét helyszínen elkövetett merényleteket követően hármas - "lehetséges és valószínű" - terrorkészültségi fokozatot rendelt el, majd a 2016 márciusában, Brüsszelben két helyszínen elkövetett támadásokat követően a legmagasabb, négyes - "súlyos és azonnali" - fokozatúra emelték a terrorfenyegetettség szintjét az ország egész területén. Belgium ekkor rendelte el 1800 katona állandó utcai járőrözését is.

A terrorfenyegetettségi szintet később hármas szintre minősítettek vissza, majd az év elején kettes szintre csökkentették. A járőröző katonák számát ezzel arányosan ugyancsak mérsékelték.

A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) május végén közölte, hogy annak ellenére sem emelik az országos terrorkészültség szintjét, hogy egy 33 éves, Benjamin Hermann nevű elítélt kétnapos eltávozása alatt előbb rabtársával, majd két rendőrrel és egy civillel végzett kedd délelőtt Liege-ben. A férfi többször is azt kiáltotta, hogy "Allahu Akbar", mielőtt lelőtték.

A liege-i támadást, ahogy korábban a 2015 novemberében Párizsban és a 2016 márciusában Brüsszelben elkövetett merényleteket is az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára.