Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százzal zúdult a falura a lávánál is veszélyesebb keverék

000 15L3K3
2018.06.06. 23:18 Módosítva: 2018-06-07 10:03:01

A vulkánkitörés számokban

Több, mint 1,7 millió ember érintett

3271 embert kellett evakuálni

Eddig 99 ember meghalt

192 ember eltűnt

Eddig legalább 99-en haltak meg a Fuego vulkán kitörése miatt. Kedden még 75 halottról tájékoztattak a hatóságok, azóta további 24 holttestet találtak. Közülük egyelőre 23 áldozatot sikerült azonosítani, az áldozatok között van három gyermek is (két 3, és egy 6 éves kislány). A sérültek száma mintegy 300, akik közül 33-at harmadfokú, a legsúlyosabb égési sérülésekkel kezelnek.

Nagyon nehéz azonosítani a holttesteket, mert sokuknak felismerhetetlenné vált az arca, és az ujjlenyomata. Más módszereket fogunk használni az azonosításhoz. Ha lehetséges, akkor DNS-mintákat fogunk venni

mondta Fanuel Garcia, a helyi Nemzeti Kriminalisztikai Intézet igazgatója.

De a legfontosabb dolgokat összeszedtük ebben az egy percben:

A legrosszabbul El Rodeo falu járt, amit teljesen elnyelt a láva. A lávafolyamok hőmérséklete elérte a 400 Celsius fokot is, a mentőalakulatok elé borzalmas látvány tárult, volt, ahol egész családok égtek bent a házaikban. 

"A természeti katasztrófa a legsúlyosabban éppen a térség két legszegényebb és távol eső falvát sújtotta"

- mondta Claudio Moser, a Caritas latin-amerikai régióért felelős ügyintézője. További 200 embert még keresnek, akik közül valószínűleg sokan a térdig érő vulkáni hamu alatt vannak. Viszont három nappal a tragédia után, egyre inkább csökken az esélye, hogy túlélőket találjanak. 

Nem zárjuk ki annak lehetőségét, hogy valaki életben maradt, de az otthonok állapota meglehetősen valószínűtlenné teszi ezt a lehetőséget.

– mondta Julio Sanchez, a katasztrófavédelmi koordinátor szervezet (Conred) szóvivője.  A halottak nagy számára való tekintettel Jimmy Morales elnök három napos gyászt hirdetett, és személyesen is a helyszínre látogatott. 

Leváló cipőtalp, texasi segítség

A mentőalakulatoknak a veszélyes körülmények között nehézséget okozott a légzés, és hogy a hő hatására megolvadt és levált a cipőik talpa.  Ezen kívül a mentési munkálatokat gátolta, hogy kedden újabb váratlan vulkáni aktivitás történt. A robbanást követően újabb piroklasztikus ár (hamu, sziklák és gázok keveréke) indult el a vulkán déli oldalán, ahol hat települést kellett evakuálni. A keresési műveleteket ez idő alatt felfüggesztették, a mentőalakulatokat, az orvosakat és az újságírókat is evakuálták a területről.

A közép-amerikai ország nemzetközi segítséget is kap. Morales elnök tájékoztatása szerint hat, égési sérüléseket szenvedett gyermeket szállítanak szerdán egy texasi kórházba, az Amerikai Egyesült Államok Légierőjének a gépein. Hat sérültet pedig Mexikóban fognak kezelni, ahonnan már néhány orvos korábban Guatemalába érkezett.

Robbanásszerűen jött

A guatemalai vulkánkitörést nem előzte meg evakuációs riasztás, és hiába vettek részt korábban a helyiek az ilyen esetekre felkészítő gyakorlatokban, a katasztrófa túl gyorsan történt ahhoz, hogy abból bármit is alkalmazni tudjanak – mondta Sergio Cabanas, a helyi katasztrófavédelmi szervezet vezetője.

A Fuego esetében a gyors és pusztító tragédiaért a piroklaszt-ár felelős. A vulkán úgynevezett sztratovulkán, a belsejében felgyülemlett gázok robbanásszerű kitörést eredményeztek. Ennek lett a következménye a vulkanikus törmelékár – a hamu, a kövek, és a vulkanikus gázok keveréke -, ami sokkal veszélyesebb mint a láva, és több mint 100 km/órás sebességgel zúdult le a gravitációnak engedelmeskedve a hegyről. A jelenséget ezen a videón örökítették meg.

A helyzetet még tovább rontotta, hogy a falvak a hegy lábánál helyezkedtek el, így a lakóknak idejük sem volt menekülni, mondta Ivan Cabrera a CNN meteorológusa.

A Fuego Latin-Amerika egyik legaktívabb tűzhányója, ami a "Ring of Fire" (Tűzgyűrű) mentén terül el, ami a Föld tektonikailag legaktívabb területe. A vulkán csak 40 kilométerre fekszik a fővárostól, Guatemalavárostól, a vulkáni hamu elérte a város repülőterét, ezért azt le kellett zárni. A La Aurora repteret kedd reggel nyitották meg újra. A 2002 óta újra aktív vulkán idén már másodjára tört ki, hasonló pusztítást legutóbb 1974-ben okozott. A vasárnapi vulkánkitörés még az űrből is látszódott, a műholdfelvételeken egy hatalmas, sötétszürke hamufelhő volt látható.

(Borítókép: AFP / Noe Perez)