Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sokkal több halottja lehet a guatemalai vulkánnak

2018.06.06. 05:39

Eddig hetvenöt holttestet találtak a mentőmunkálatok során a forró hamu alatt Guatemalában a Fuego vulkán vasárnapi kitörése után. Csaknem kétszáz embert eltűntként tartanak nyilván, ami azt jelenti, hogy még sokkal több áldozata lehet az egész településeket megsemmisítő természeti katasztrófájának.

Guatemala 32 vulkánja közül a Fuego (Tűz) volt a legveszélyesebb, hatókörében legalább 100 ezer ember élt, akik közül több mint háromezret kellett azonnal evakuálni. Ennek ellenére meglepetésként érte a szakembereket a vulkán kitörése, nem sokkal előtte az aktivizálódás jeleit korábban is adó vulkánnal kapcsolatban a katasztrófavédelem vezetője azt mondta, nem várható robbanás a következő napokban.

Hiába voltak evakuálási gyakorlatok a lakosság körében, élesben mégsem ment minden a tervek szerint, mert a vulkán a vártnál sokkal előbb tört ki, a tragédia a véltnél gyorsabban zajlott le.

A hamueső elérte az 50 kilométerre fekvő fővárost, Guatemalavárost is, igazi veszélyt azonban közelebbi települések számára jelentett a helyenként méteres hamu és a forró láva maga alá temette El Rodedo települését is. A hamu és a forró gázokkal teli törmelékek lezúduló elegye nagy sebességgel mozog, a biztonságosnak hitt magaslatokon is veszélyes lehet, amit az alábbi felvétel is mutat:

Antigua városában minden sarkon gyűjtést tartanak az otthonaikat elveszítetteknek – írta beszámolók alapján a BBC. Az iskolák bezártak, a várost is elérte a hamueső, de nem sújtotta életveszélyesen.  

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Sokkal több halottja lehet a guatemalai vulkánnak

Rengeteg az eltűnt a falvakat maga alá temető vulkánkitörés után. Eddig 75 holttest került elő.

43 · Jun 06, 2018 05:39am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments