Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lángolt a sugárszennyezett erdő Csernobilnál

2018.06.06. 12:44

Három hektáron égett az erdő a Csernobil körüli zárt zónában – írta az Unian hírügynökség. A tüzet szerda délben sikerült mindenütt eloltani, de még több helyen parázslik a növényzet a radioaktív anyaggal szennyezett erdőben.

Még parázslott az aljnövényzet - írta a katasztrófavédelem
Még parázslott az aljnövényzet - írta a katasztrófavédelem

A sugárzás mértéke a normál értéken áll az 1986-os nukleáris baleset következtében lezárt területen és azon túl is. Kijevben 11 mikroröntgen, ami az egészségügyi határérték harmada, de Csernobilban sem haladja meg a 32 mikroröntgent óránként.

A tüzek nem ritkák a Pripjaty melletti erőmű körüli korlátozottan megközelíthető zónában, ahol helyenként nagyon eltérő lehet a sugárzás mértéke. Attól függően, hogy hogyan rakódott le 32 évvel ezelőtt a sugárszennyeződés, majd az hogyan került a talajba, 200-1200 mikroröntgenes különbség is tapasztalható. A turisták által is látogatható Pripjaty szellemvárosban ezért szigorú szabályok érvényesek a ruházatra, nem javasolják az ételek fogyasztását, és a Geiger–Müller-számlálóval felszerelt kísérők óvnak a sűrűn benőtt területek bejárásától is.

A legszennyezettebb erdő lángolt

A lángok valóban a levegőbe eregethetnek radioaktív füstöt és hamut, az erdő azonban ezen a területen erősen fel van parcellázva széles sávokban, megakadályozandó a tüzek továbbterjedését, így a tűzoltók viszonylagos biztonsággal kordában tudják tartani az ilyen eseteket. 

A csernobili zónában lévő Vörös-erdőben, azon a területen, ahol a legmagasabb a radioaktivitás szintje, kedden lobbant lángra a bozót, majd a tűz átterjedt az erdős területre is. Az esti órákban tízhektáros területen égett az erdő. A lángok a zóna közepén fekvő Kopacsi falunál csaptak fel. Egyes jelentések szerint a legnagyobb tűzgóc ott volt, ahol az elhasználódott nukleáris fűtőanyagot tárolják – írta az MTI.

A szóban forgó településnek minden lakosát kimenekítették a csernobili atomerőműben 1986. április 26-án bekövetkezett baleset után, és összes épületét lebontották, csak a falu óvodája maradt meg. A sugárzás szintje az atomerőműtől mintegy 8 kilométerre nyugatra lévő területen annak idején olyan magas volt, hogy a fenyőerdő fái vörösesbarnák lettek. Innen kapta a nevét a Kopacsi melletti erdő. Ez a terület máig a tiltott zóna legszennyezettebb része.

Az MTI szerint a lángok oltásában 35 tűzoltókocsi és -berendezés, illetve 150 tűzoltó vesz részt. A tűzoltás kezdete óta 37 bevetést hajtottak végre a tűzoltó-repülőgépek és -helikopterek, 170 tonna vizet locsoltak az égő erdőre – ami azért jelzi, hogy a tűz a megszokottnál nagyobb volt.

A hatóságok büntetőjogi eljárást indítottak, és vizsgálják a tűzvész okát.

Három éve, 2015 áprilisában volt az egyik legnagyobb tűz, mintegy 400 hektáron pusztítottak a lángok, de a tavalyelőtti év sem múlt el tűzvész nélkül az erőművi katasztrófa sújtotta területen.