Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Lángolt a sugárszennyezett erdő Csernobilnál

2018.06.06. 12:44

Három hektáron égett az erdő a Csernobil körüli zárt zónában – írta az Unian hírügynökség. A tüzet szerda délben sikerült mindenütt eloltani, de még több helyen parázslik a növényzet a radioaktív anyaggal szennyezett erdőben.

Még parázslott az aljnövényzet - írta a katasztrófavédelem
Még parázslott az aljnövényzet - írta a katasztrófavédelem

A sugárzás mértéke a normál értéken áll az 1986-os nukleáris baleset következtében lezárt területen és azon túl is. Kijevben 11 mikroröntgen, ami az egészségügyi határérték harmada, de Csernobilban sem haladja meg a 32 mikroröntgent óránként.

A tüzek nem ritkák a Pripjaty melletti erőmű körüli korlátozottan megközelíthető zónában, ahol helyenként nagyon eltérő lehet a sugárzás mértéke. Attól függően, hogy hogyan rakódott le 32 évvel ezelőtt a sugárszennyeződés, majd az hogyan került a talajba, 200-1200 mikroröntgenes különbség is tapasztalható. A turisták által is látogatható Pripjaty szellemvárosban ezért szigorú szabályok érvényesek a ruházatra, nem javasolják az ételek fogyasztását, és a Geiger–Müller-számlálóval felszerelt kísérők óvnak a sűrűn benőtt területek bejárásától is.

A legszennyezettebb erdő lángolt

A lángok valóban a levegőbe eregethetnek radioaktív füstöt és hamut, az erdő azonban ezen a területen erősen fel van parcellázva széles sávokban, megakadályozandó a tüzek továbbterjedését, így a tűzoltók viszonylagos biztonsággal kordában tudják tartani az ilyen eseteket. 

A csernobili zónában lévő Vörös-erdőben, azon a területen, ahol a legmagasabb a radioaktivitás szintje, kedden lobbant lángra a bozót, majd a tűz átterjedt az erdős területre is. Az esti órákban tízhektáros területen égett az erdő. A lángok a zóna közepén fekvő Kopacsi falunál csaptak fel. Egyes jelentések szerint a legnagyobb tűzgóc ott volt, ahol az elhasználódott nukleáris fűtőanyagot tárolják – írta az MTI.

A szóban forgó településnek minden lakosát kimenekítették a csernobili atomerőműben 1986. április 26-án bekövetkezett baleset után, és összes épületét lebontották, csak a falu óvodája maradt meg. A sugárzás szintje az atomerőműtől mintegy 8 kilométerre nyugatra lévő területen annak idején olyan magas volt, hogy a fenyőerdő fái vörösesbarnák lettek. Innen kapta a nevét a Kopacsi melletti erdő. Ez a terület máig a tiltott zóna legszennyezettebb része.

Az MTI szerint a lángok oltásában 35 tűzoltókocsi és -berendezés, illetve 150 tűzoltó vesz részt. A tűzoltás kezdete óta 37 bevetést hajtottak végre a tűzoltó-repülőgépek és -helikopterek, 170 tonna vizet locsoltak az égő erdőre – ami azért jelzi, hogy a tűz a megszokottnál nagyobb volt.

A hatóságok büntetőjogi eljárást indítottak, és vizsgálják a tűzvész okát.

Három éve, 2015 áprilisában volt az egyik legnagyobb tűz, mintegy 400 hektáron pusztítottak a lángok, de a tavalyelőtti év sem múlt el tűzvész nélkül az erőművi katasztrófa sújtotta területen.