Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orosz – észak-koreai barátkozás: Kim Dzsongun is meghívta Putyint

2018.06.06. 11:46 Módosítva: 2018-06-06 11:47:16
Kim Dzsongun észak-koreai vezető várhatóan szeptemberben Oroszországba, Vlagyivosztokba látogat. Ma megtörtént a hivatalos visszahívás is: Kim Dzsongun Phenjanba invitálta Vlagyimnir Putyint.

Észak-Korea hivatalosan is meghívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Phenjanba. A meghívás előzménye az volt, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter május 31-én Észak-Korea fővárosában tárgyalt, és ekkor átadta Vlagyimir Putyin üdvözletét és meghívását..

Lavrov alapvetően kollégájával, Ri Jong Ho külügyminiszterrel vitatta meg a térség ügyeit, de volt alkalma találkozni Kim Dzsongun elnökkel is, akinek tolmácsolta Putyin meghívását. Azóta már annak is híre kelt, hogy szeptemberben Vlagyivosztokban, a Távol-keleti Gazdasági Fórumon fog találkozni a két csúcsvezető.

Diplomáciai gesztusok

A Koreai-félsziget gyors ütemű békülési folyamata során Moszkva láthatóan nem szeretne lemaradni, Kínával együtt üdvözli ugyan az Egyesült Államok és Észak-Korea közeledését, de a színfalak mögött a két nagyhatalmat azért zavarja is a két országot az amerikai befolyás erősödése a félszigeten.

Az elmúlt napokban előbb Kim Dzsogun dicsérte meg Putyint: „Moszkva mindent megtesz, hogy enyhítse a feszültségeket a Koreai-félszigeten, és elkerülje a nukleáris háború esélyét”.

Hamarosan az éppen kínai látogatásra készülő Putyin is viszonozta a buksisimogatást,és a hamarosan Szingapúrban egymással találkozó  amerikai, illetve észak-koreai elnökökről azt mondta, hogy bátor, érett, példa nélküli lépésre szánták el magukat.

Arról, hogy Vlagyimir Putyin miként reagált a meghívásra, egyelőre még nem jelent meg hivatalos információ.