Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tömegesen jutottak balkáni lőszerek Szaúd-Arábiába és szélsőséges szunnita milíciákhoz

2018.06.06. 10:45
Egy bonyolult fegyverszállítási láncolat segítségével szerb és bosnyák fegyverek és lőszerek jutottak a szaúdi hadsereghez, majd jemeni és szíriai szélsőséges szunnita szervezetekhez. Mindezt balkáni oknyomozó újságírók tárták fel. A hatóságok egymásra mutogatnak, és úgy tűnik, valójában nem próbálják megállítani ezt a kereskedelmi láncot.

A nemzetközi fegyverkereskedelem az egyik legkevésbé átlátható üzlet. Ahol aktív fegyveres konfliktus zajlik, és jelentős számban van szükség kézifegyverekre, vagy lőszerre, ott

a harcoló felek nem ritkán a lakosság kifosztásából szereznek forrást a fegyvervásárlásokhoz.

Természetesen a nemzetközi hatóságok sem ezt nem támogatják, sem a terroristák fegyvervásárlásait, ám valamilyen csatornán, brókerek, közvetítők, hamisított iratok és engedélyek révén az áru mégis mindig megtalálja az útját a fizetőképes kereslethez.

Újságírók tárták fel

Balkáni oknyomozó újságírók egy csoportja, a Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) hálózat tagjai most részletesen feltártak egy különösen bonyolult szállítási láncot. Az ugyan máskor sem ritka, hogy több ország cégeit járja meg egy-egy szállítmány, hogy ne legyen egyértelmű, hogy mégis ki szállít, kinek, ám ez a jól bejáratott, elsősorban 2015-ben és 2016-ban működő lánc talán még így is összetettnek mondható.

Az unión kívüli Szerbia, illetve Bosznia és Hercegovina lőszereit, és részben fegyvereit, bosnyák kereskedők szállították az Egyesült Királyság cégeinek, ahonnan Szaúd-Arábiába ment az áru, innen végül Jemenbe és szíriai és jemeni szélsőségesekhez is jutott a több millió lőszerből.

A lánc minden egyes elemében olyan kereskedelmi irányba kértek a cégek engedélyeket, amelyet a hatóságok különösebb vizsgálatok nélkül engedélyeztek.

  • Miért ne lehetne Boszniából a biztonságos és transzparens Nagy-Britanniába szállítani?
  • Miért ne lehetne Nagy-Britanniából az Egyesült Államok legfőbb térségbeli szövetségesének számító Szaúd-Arábiába exportálni?

Nem volt rálátásuk

Természetesen, ha lett volna valaki, aki a kiindulópontot egyben látja azzal, hogy a szerb állami Krušik Valjevo, a Zastava és a bosnyák Igman cégek lőszereivel ölik a civileket Szíriában, illetve Jemenbenm biztosan felmutatta volna valaki a stop-táblát.

A különböző országok hatóságait azonban sorra megtévesztették, és így a szállítmányok akár olyan szélsőséges szunnita szervezetekhez is eljutottak, mint az ISIS.

A BIRN újságíróinak feltárása szerint a különböző fegyverüzletek összértéke akár az egymilliárd eurót is elérhette,

A britek lassúak voltak

Az újságírók számára kiderült, hogy a brit hatóságok elsősorban ott hibáztak, hogy a számukra meghatározott szűk „megállítási” határidők alatt nem fékezték meg a szállítmányokat, mert nem rendelkeztek terhelő indformációkkal és mint utólag megindokolták, nem volt az EU-n kívüli Boszniával jól bejáratott információcsere mechanizmus.

Mehet tovább

A főleg AK-47-es golyókat és úgynevezett mesterlövész lőszereket maga a szaúdi hadsereg is használta elsősorban jemenben, de jutott belőle a szíriai és jemeni csatatéren harcoló szövetségeseinek is.

A Balkan Insight portálon megjelent riport zárómondata szerint Szarajevó továbbra is exportál lőszert Rijádba.