Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Kalózszigeten lesz Trump és Kim Dzsongun történelmi találkozója

2018.06.06. 11:00

A Hódmezővásárhelynél másfélszer nagyobb Szingapúr Sentosa nevű szigetén tartják Donald Trump és Kim Dzsongun történelmi találkozóját június 12-én. A BBC úgy tudja, az amerikai elnök és Észak-Korea vezetője a tekergő kígyó alakjában elnyúló Capella Hotelben fog tárgyalni.

A 721 négyzetkilométeres, 5,6 millió lakosú – a teljes magyar gazdaság háromszorosát kitevő – Szingapúrba tervezett találkozó többször úgy tűnt, hogy mégis elmarad, ám a múlt héten bizonyossá vált, hogy a kommunista diktatúra nukleáris arzenáljának leszerelését és az Egyesült Államokkal való hivatalos diplomáciai kapcsolat felvételét célzó megbeszélésre mégis sor kerül.

Kedden az amerikai elnök közölte, a találkozó megszervezése „szépen halad előre”. A megbeszélést Kína és Oroszország is támogatja. A vezetők szállása azonban máshol lesz: Trump a Shangri-La Hotelben száll meg, ahol más amerikai elnökök is megfordultak, Kim Dzsongun pedig a St Regis Singapore-ban lesz, mindkét szálloda a főszigeten áll, nem pedig a golfkluboknak, magánkikötőknek helyt adó, alig öt négyzetkilométeres luxusszigetén.

Kalózoktól a golfpályákig

 Sentosa nem volt mindig a gazdagok exkluzív helye – igaz, maga a Malajziától 1965-ben függetlenedett Szingapúr sem –, bár a fontos tengeri útvonal kulcspontján való elhelyezkedése miatt kiemelt jelentősége volt az angoloknak is a 19. században. A sziget neve korábban a malájul nyugalmat, elégedettséget jelentő Sentosa ellenkezője volt:

Eredetileg Pulau Blakang Mati volt, ami malájul annyit tesz: a hátulról érkező halál szigete.

Ez utalhat arra, hogy kalózok is megbújtak a szigeten, más elképzelések szerint az 1840-es pusztító járvány nyomát őrzi, bár az sem kizárt, hogy egyszerűen a sziget terméketlen talajára utal.