Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kalózszigeten lesz Trump és Kim Dzsongun történelmi találkozója

2018.06.06. 11:00

A Hódmezővásárhelynél másfélszer nagyobb Szingapúr Sentosa nevű szigetén tartják Donald Trump és Kim Dzsongun történelmi találkozóját június 12-én. A BBC úgy tudja, az amerikai elnök és Észak-Korea vezetője a tekergő kígyó alakjában elnyúló Capella Hotelben fog tárgyalni.

A 721 négyzetkilométeres, 5,6 millió lakosú – a teljes magyar gazdaság háromszorosát kitevő – Szingapúrba tervezett találkozó többször úgy tűnt, hogy mégis elmarad, ám a múlt héten bizonyossá vált, hogy a kommunista diktatúra nukleáris arzenáljának leszerelését és az Egyesült Államokkal való hivatalos diplomáciai kapcsolat felvételét célzó megbeszélésre mégis sor kerül.

Kedden az amerikai elnök közölte, a találkozó megszervezése „szépen halad előre”. A megbeszélést Kína és Oroszország is támogatja. A vezetők szállása azonban máshol lesz: Trump a Shangri-La Hotelben száll meg, ahol más amerikai elnökök is megfordultak, Kim Dzsongun pedig a St Regis Singapore-ban lesz, mindkét szálloda a főszigeten áll, nem pedig a golfkluboknak, magánkikötőknek helyt adó, alig öt négyzetkilométeres luxusszigetén.

Kalózoktól a golfpályákig

 Sentosa nem volt mindig a gazdagok exkluzív helye – igaz, maga a Malajziától 1965-ben függetlenedett Szingapúr sem –, bár a fontos tengeri útvonal kulcspontján való elhelyezkedése miatt kiemelt jelentősége volt az angoloknak is a 19. században. A sziget neve korábban a malájul nyugalmat, elégedettséget jelentő Sentosa ellenkezője volt:

Eredetileg Pulau Blakang Mati volt, ami malájul annyit tesz: a hátulról érkező halál szigete.

Ez utalhat arra, hogy kalózok is megbújtak a szigeten, más elképzelések szerint az 1840-es pusztító járvány nyomát őrzi, bár az sem kizárt, hogy egyszerűen a sziget terméketlen talajára utal.