Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy szomáliai holttest és egy részeg afgán halála kellett, hogy felszámolják a párizsi migránstáborokat

000 15C63P
2018.06.07. 16:26
  • Párizs három pontján is felszámolták az elmúlt napokban a migránsok illegális táborait.
  • A belügyminiszter és a párizsi főpolgármester hetek óta egymásra tolta a felelősséget, miközben a sátrak csak szaporodtak a francia fővárosban.
  • Két tragédia felgyorsította a történéseket, megindult az illegális, fertőzésveszélyes, sőt, életveszélyessé váló táborok felszámolása.
  • Múlt héten ezer, ezen a hétfőn újabb ezer bevándorlót szállítottak el a csatornák mellé felvert sátraikból. A probléma azonban nincs végleg megoldva.

Szinte sokkot kapott május 6-án, vasárnap egy francia járókelő a párizsi Saint-Denis csatornánál. A víz felszínére pillantva egy bomlásban lévő holttestet fedezett fel.

Az áldozatnál nem voltak okmányok, a rendőrségnek nem is sikerült azonosítani, de a hatóságok biztosra veszik, hogy a csatorna partján felvert, több száz fős illegális migránstáborból került oda a férfi. A Le Parisien beszámolója szerint szomáliai származású lehetett.

Május 8-án, kedd hajnalban újabb haláleset történt, ám a színhely egy másik csatorna, egy másik illegális migránstábor volt. Párizs közepén, a Saint-Martin csatornánál, a Valmy rakparton egy afgán származású huszonéves akarta bebizonyítani, hogy simán át tudja úszni a csatornát.

Társai hiába próbálták visszatartani az ügyészség szerint meglehetősen részeg férfit, az afgán beugrott a vízbe, haladt néhány métert, majd elmerült. Nem tudták újjáéleszteni, meghalt.

Két haláleset két nap alatt Párizs közepén.

A két eset elég gyorsan rávilágította a francia közvélemény figyelmét arra, amit az arrafelé élő párizsiakat már hetek óta megbotránkoztatja: migránsok százai táboroznak sátorokban a város szívében, és a korántsem ideális állapot most már emberéleteket is követel.

Hetekig ment a kényelmes egymásra mutogatás

A migránsok sátrai és a csatorna között olykor 50 cm sincsen, ez életveszélyes

- mondta korábban Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere, akinek tehát be is igazolódott az aggodalma. A főpolgármester hetekig sürgette a kormányt, hogy kezelje az ügyet, ám a kormány éppen a szocialista városvezetésre mutogatott vissza.

A belügyminiszter, Gérard Collomb folyamatosan arra szólította fel a városvezetést, hogy tegye meg a szükséges jogi lépéseket a táborok felszámolásának kezdeményezésére, a rendőrség csak ekkor tud eljárni. 

Anne Hidalgo szerint viszont a feljelentés nélkül is cselekedhetne a prefektúra, majd a rendőrség, az önkormányzatnak szerinte nincs ebben mozgástere. Vagyis arról ment a vita, hogy mi alapján indítson eljárást a hatóság, ugyanis minden jogalap nélkül nem terelhet ki a sátrából senkit a rendőr.

A bősz, kényelmes egymásra mutogatás és a paragrafusokat előcibáló hatásköri vita közben pedig egyre csak nőttek az illegálisan ott tartózkodó migránsok sátortáborai.

A szomáliai férfi holtteste, illetve az afgán férfi fulladása azonban felgyorsította az eseményeket, és kiderült, hogy a döntéshozókat meglepően hatékonnyá tudja változtatni némi társadalmi nyomás.

1. lépés. Több mint ezer bevándorlót szállítottak el a Saint Denis-től

Az első lépés az volt, hogy május 30-án reggel a francia rendőrség felszámolta a migránsok legnagyobb sátortáborát a Saint-Denis csatornánál, a Millénaire bevásárlóközpont közelében (itt találták meg a szomáliai férfi holttestét).

Mint kiderült, itt több mint ezren éltek. Február óta ugyanis naponta átlagosan 80 illegális bevándorló érkezett és verte fel itt a sátrát. A Huffington Post videóján jól látható, mekkora volt a zsúfoltság

Az elsősorban Szudánból, Szomáliából és Eritreából érkezett bevándorlókat reggel 6 óra előtt kezdték elszállítani a Párizs-szerte kialakított átmeneti szállásokra, ahol az embereket a hatóságok is átvizsgálják - közölte a belügyminiszter. A legtöbben ugyanis olyan bevándorlók, akik a menekültkérelmük elbírálására várnak (jellemzően más európai országokban), vagy éppen be sem nyújtották még a kérelmüket, így jelenleg biztosan illegálisan vannak Párizsban.

A tábor felszámolása viszonylag nyugodtan zajlott. A rendőrségnek volt azért gyakorlata, hiszen a 2015-ös migrációs válság óta ez volt a 35. ilyen táborfelszámolási akció. A beszámolók szerint a 550 rendőrt és tűzoltót mozgósítottak, és szerencsére nem kellett erőszakot alkalmazniuk, az emberek maguktól kijöttek a sátraikból és kezükben a csomagjaikkal nyugodtan várták az elszállításukat.

Reggel 8 órára be is fejeződött a táborhely kiürítése, ahonnan 1024 embert, 937 férfit és 87 nőt, illetve gyereket vittek el, köztük 15 olyan kiskorút, akinek nem volt hozzátartozója.

A hatóságok 24 ideiglenes befogadóhelyet jelöltek ki a város szélén, illetve környékén, elsősorban sportközpontokban, itt pedig a hatósági eljárás végéig maradhatnak.

2. lépés. A két másik sátortáborból is elszállítottak ezer bevándorlót

"Ha felszállok a buszra, rögtön kitoloncolnak?" - ezt már a Saint-Martin csatorna sátortáborának kiürítésekor kérdezte most hétfőn egy bevándorló a France 24 újságírójától. A héten ugyanis folytatódott a táborfelszámolási akció.

A hajnali órákban egyszerre Saint Martin-csatornánál, illetve egy másik helszínen, a Porte de la Chapelle-nél jelentek meg a rendőrök. Az előbbi helyről 550, a másiktól 450 embert szállítottak el. Az AFP hírügynökség videót is közölt az akció elejéről.

Ez az akció is különösebb rendbontás nélkül zajlott, de a beszámolók szerint tetten érhető volt, hogy a bevándorlók az azonnali kitoloncolásuktól tartanak. Ennek ellenére felszálltak a buszokra.

"Ha kiutasítanak, akkor is visszajövök Párizsba"

A gyors tűzoltás tehát a két haláleset után megtörtént, az illegális táborokat felszámolták, ám a probléma, mondanunk sem kell, koránt sincs megoldva. A France Terre d'asile nevű segélyszervezet vezetője, Pierre Henry például arra figyelmeztetett, hogy "ha a hatóságok nem oldják meg a migránsok elhelyezését országszerte, még azelőtt, hogy benyújthatják a menedékkérelmeiket, a sátorozás jelensége folytatódni fog Párizsban."

Ráadásul arra sincs megnyugtató válasz, mi lesz azokkal, akiknek a jelenlegi európai szabályok szerint keresnivalójuk sem lenne Franciaországban (mert egy másik országban kellene megvárniuk a kérelmük elbírálását).

Az InfoMigrants francia oldal például riportot készített a Bois de Boulogne-ban található menekülttáborban, ahová a Saint Denis-csatorna mellől kerültek a migránsok. És a beszámolóból az derült ki, hogy a bevándorlók mindenképp Párizsban szeretnének maradni.

000 15L468
Fotó: Lucas Barioulet / AFP

A 21 éves csádi Beiniam Olaszországon keresztül érkezett Párizsba, ott le is vették az ujjlenyomatait, vagyis az olasz hatóságoknak kell dönteni a sorsáról.

Hónapokat töltöttem Olaszországban, maga volt a pokol, nem megyek oda vissza, Párizsban szeretnék menedéket. Ha visszaküldenek, ha kiutasítanak innen, akkor is visszatérek Párizsba.

A menekülttábor nem börtön, reggel 8:30 és 22:30 között szabad a ki-bejárás, ami azt jelenti, hogy a bevándorlóknak nem nehéz eltűnniük a hatóságok szeme elől. A szintén Csádból érkező Issa azt mondta az InfoMigrants-nak, nem hiszi, hogy sokáig a menekülttáborban marad, mert "nem vagyok hajlandó visszamenni Olaszországba."