Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Ikea hadat üzent a műanyagnak

2018.06.07. 20:24

Az Ikea bejelentette, hogy 2020-tól sem az éttermeiben, sem pedig az üzleteiben nem lehet majd egyszer használatos műanyag termékeket kapni. 

A svéd cégóriás az éttermeiből kiselejtezi a műanyag evőeszközöket és poharakat, a boltjaiból pedig az egyszer használatos műanyag termékeket (táskákat, szemeteszsákokat, alátéteket, hűtőtáskákat stb.). Ez is része az Ikea fenntarthatósági stratégiájának, aminek egyébként része, hogy 2020-ra 100 százalékban csak zöld energiát fog használni, illetve a termékeiket csak újrahasznosítható anyagokból fognak készülni. Sőt, a cég még a házhoz szállítást is károsanyag-kibocsátás nélkülivé szeretné tenni 2025-re.  

Minderre az Ikea már 1,7 milliárd eurót (541 MILLIÁRD FORINT) költött.

A műanyag óriási károkat okoz a környezetben, nem vagy csak nagyon lassan bomlik le, illetve az emberek egészségére is veszélyes. A kutatók szerint például ilyen ütemben 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.