Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Felkavaró fotók járják be a világsajtót a füstölő palesztin tüntetőről - a fotós mesél a képekről

konnygaz1

Intenzíven fekszik az a palesztin férfi, akit könnygáz gránáttal lőttek arcon a péntek délutáni tüntetésen a gázai övezetben. A tavasz óta tartó új tüntetéssorozatnak több ezer sérültje és száznál is több halottja van eddig (ebben a korábbi cikkünkben olvashatnak részletesen arról, hogy mi folyik a térségben). A péntek délutáni tüntetés sebesültjei között van a képen látható férfi is, akinek az arcát találta el egy könnygáz gránát, és egy csapat fotós felé rohant, miközben füst ömlött a fejéből. A Reuters és az AP fotóriportere is közvetlen közelről fotózta le, ahogy a férfit menteni próbálják a körülötte állók. A Reuters 23 éves, helyi fotóriporterének beszámolója:

"Haitham Abu Szablának hívják a férfit, aki a körülötte nyilatkozó szemtanúk szerint épp a köveket dobáló társait nézte a kerítés közvetlen közelében, amikor egy izraeli oldalról kilőtt gránát arcon találta. Egy izraeli katona egy terepjáróból kiszállva kezdett lőni a demonstrálók felé, akik hirtelen mind szétrohantak, amikor az első lövedékek célba értek közöttük. A szétrebbenő tömegben láttam meg a férfit, akinek füst szállt az arcából. Közvetlenül felém futott, jól láttam az állába ékelődött gránátot. Vér ömlött az arcából, már beborította a ruháját, amikor összeesett előttem. A földön fekvő férfit rögtön menteni kezdték a társai, én pedig végig fotóztam. Félelmetes helyzet volt."

Az izraeli hadsereg szóvivője nem kommentálta a férfi sérüléseit a Reutersnek. Az álláspontjuk szerint a pénteki demonstráció megfékezésére olyan tűzerőt használtak, ami alkalmas lehet tízezer, áttörni készülő palesztin tüntető feltartóztatására. A bevetett könnygáz nem számít életveszélyes fegyvernek. Az arcon lőtt férfi öccse azt nyilatkozta, mindketten rendszeresen kijárnak tüntetni, nem hagytak ki eddig egyetlen pénteket sem március óta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!