Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már 600 házat emésztett el Hawaiin a láva

2018.06.08. 06:02

Már 600 otthon semmisült meg a Hawaii nagy szigetén a május elején kitört Kilaeua vulkánból áramló lávától

– közölte Hawaii megye polgármestere, Harry Kim csütörtökön. A károk bejelentését az előzte meg, hogy Hawaii kormányzója, David Ige több millió dolláros segélyről írt alá memorandumot a sziget számára.

A Kilauea május elején aktivizálódott, tucatnál is több lávahasadék nyílt a vulkánon, és folyamatos volt a lávaömlés. A hónap közepén nagy erejű kitörés rázta meg a szigetet, ami azonban nem érte váratlanul Hawaiit, ugyanis szakértők már korábban figyelmeztettek rá. A vulkánkitörés több mint egy hónapja tart, a tűzhányón keletkezett repedésekből nemcsak az olvadt kő szivárog, hanem szinte szakadatlanul ömlik mérgező kén-dioxid is. Magából a Kilauea kráteréből pedig rendszeresen elő-előtör a hamu, ami súlyos légzési nehézségeket okoz az érintett területeken élőknek.

Harry Kim június elején rendelte el a kötelező kitelepítést azokon a területeken, amelyeket legsúlyosabban veszélyeztet a Kilauea kitörése, és a szigeten mindeddig nagyjából 2500 embert evakuáltak.

A geológusok korábban azt mondták: fogalmuk sincs, meddig tarthat még a kitörés.