Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Többtucatnyi szíriai civilt bombáztak le orosz gépek

000 15Q05Z
2018.06.08. 10:50

Legkevesebb 38 civil halt meg egy csütörtök esti bombázásban Szíria északnyugati részén. Az Idlib kormányzóságban található Zardana városra mért légicsapás valószínűleg orosz erők számlájára írható – írja a londoni székhelyű, de mégis kiterjedt szíriai informátori hálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az áldozatok négy nő és négy gyerek is van; ráadásul a halálos áldozatok száma valószínűleg növekedni fog, mivel a romokat nem takarították el, és a kórházakban 50 súlyos sebesültet ápolnak.

A török befolyási zóna és az Aszad-rezsim területei közé ékelődött Idlib kormányzóság a legnagyobb ellenzéki ellenőrzés alatt álló régió az országban, ahová a többi, a rezsim által elfoglalt vidékről ( például Kelet-Gútából ) is tízezrével menekültek oda a felkelők fegyveresei és aszadék megtorlásától tartó civilek.

A talpon maradt milíciák nagy része azonban erős dzsihadista szervezetekhez tartozik. Ezek állandó mutálódását, belharcait és koalíciókötéseit nehéz követni; az biztos, hogy a meghatározó szervezet a Hajat Tahrír as-Sám (Szervezet a Levante Felszabadításáért), mely 2016 nyarán vált ki az al-Kaidából, először csak névleg, de később ténylegesen is szembefordulva az anyaszervezettel. A Tahrír as-Sám sárián és hadigazdaságon alapuló uralma ellen sokan lázadoznak Idlibben, de a HTS ellenzékét is általában valamilyen dzsihadista frakció alkotja. Ezekben a napokban a HTS épp a Zardana feletti ellenőrzésért folytatott küzdelmeket egy másik, 2016 végén alakult milíciával, a Dzsais al-Ahrar-ral (ami annyit tesz: Szabad Emberek Hadserege).

(Borítókép: Civilek segítenek a sérültek mentésében a Szíria északnyugati részében lévő Zardana városában, a bombázást követően, 2018. június 8-án. Fotó: Omar Haj Kadour/AFP)