Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Véres harc zajlik egy kelet-szíriai városért

000 14G6TP
2018.06.08. 19:25

Az Iszlám Állam terrorszervezet részben visszafoglalta egyik korábbi fellegvárát, al-Bukamal városát Szíria keleti részében, írja az MTI az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjára (OSDH) hivatkozva.

A szíriai háborúról rendszeresen beszámoló OSDH közlése szerint az iraki határ közelében lévő város ellen szokatlanul heves támadást hajtottak végre a dzsihadisták legalább tíz öngyilkos merénylővel és négy, járműbe rejtett pokolgéppel. 

A jelenleg is zajló harcok eddig több mint negyven ember életét követelték.

Tizennyolc dzsihadista, köztük a tíz merénylő és a kormányerők huszonöt katonája esett el.

Az OSDH úgy tudja, hogy már az utóbbi napokban is voltak összecsapások a térségben a damaszkuszi rezsim erői és a szélsőségesek között. A város stratégiai jelentősége, hogy fontos útvonalon helyezkedik el, amely Irak és Szíria között teremt összeköttetést. Bukamalt tavaly novemberben foglalta vissza a szíriai hadsereg az Iszlám Államtól. Az iszlamisták ezt követően visszaszerezték a várost, amelyből rövid időn belül ismét kiűzték őket.

Tavaly a szélsőségesek iraki és szíriai kalifátusa gyakorlatilag összeomlott, de a katonai vereség ellenére mindkét országban továbbra is aktívak. Az Iszlám Állam áttért a gerilla-hadviselésre, és továbbra is követ el szórványos támadásokat, miközben az iraki-szíriai sivatagos határtérséget használja olyan területként, ahová visszahúzódhatnak harcosai.

(Borítókép: A szír hadsereg tagjai Abu Kamal mellett, idén májusban. Fotó: Delil souleiman / AFP)