Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több palesztint is agyonlőttek a Gázai övezetben kiújult tüntetésen

2018.06.08. 20:35 Módosítva: 2018-06-08 20:39:30

Legalább három palesztint lelőttek, köztük egy 15 éves fiút, az izraeli biztonsági erők a Gázai övezet határánál kiújult tüntetések során pénteken - közölte az MTI.  Az egyik férfit a Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határkerítés közelében lőtték le, ahol köveket hajított izraeli katonákra. Korábban négy halottról beszéltek, de később sikerült újraéleszteni egy 26 éves fiatalt, aki kritikus állapotban van.

A biztonsági erők és a tüntetők összecsapásában 618 palesztin sérült meg, nagy részüket a belélegzett könnygáz következtében fellépő légzési nehézségek miatt kellett ellátni, de 120-an közülük lőtt sebet kaptak, köztük az AFP francia hírügynökség egyik fotóriportere.

Pénteken több közel-keleti ország fővárosában voltak tömeges Izrael-ellenes tüntetések al-Kudsz (Jeruzsálem) napja alkalmából. A Gázai övezetben zajló pénteki tiltakozási akciók szervezői szerint ők is csatlakoztak ehhez a tüntetési hullámhoz. "Nincsen Izraelnek nevezett állam, aminek Jeruzsálem lehetne a fővárosa" - jelentette ki Favzi Barhúm, a palesztin övezetet uraló szélsőséges Hamász mozgalom szóvivője. Folytatni fogják a tüntetéseket.

Összesen 10 ezer palesztin tüntetett a határ öt pontján. Gumiabroncsokat égettek, köveket vagy csőbombákat hajítottak az izraeli katonákra. Az izraeli hadsereg szerint a katonák megfelelően reagáltak. A palesztinok a korábbi tüntetéseken is sűrű füsttel igyekeztek megzavarni az izraeli mesterlövészeket.

Emmanuel Nahson izraeli külügyi szóvivő a Gázai övezetben tüntetőket "gyűlölettel teli félkegyelműeknek" és a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt ifjúsági szervezetére utalva "Hamász Jugendnek" nevezte. "Próbáltuk a vízágyúkat, a könnygázt, különböző egyéb berendezéseket, de mit sem használtak az ilyen taktikák ellen" - mondta csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, ezzel próbálva igazolni az éles lőszer alkalmazását a tüntetőkkel szemben.

Március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál, ahol palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint legalább 120 palesztin vesztette életét, és ezrek sebesültek meg ezeken a tüntetéseken. Izrael a Hamászt teszi felelőssé a történtekért.