Natália
1 °C
7 °C

A korrupcióellenes ügyészség ellen tüntettek Romániában

2018.06.09. 23:15 Módosítva: 2018-06-09 23:15:38

A titkosszolgálati lehallgatások, kirakatperek és ügyészségi megfélemlítések ellen emeltek szót azon a több százezres bukaresti nagygyűlésen, amelyet a román kormánypártok szerveztek. A románok nem akarnak politikai rendőrséget, mondta Liviu Dragnea, a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, aki ellen két korrupciós ügyben is büntetőeljárás folyik és van már egy felfüggesztett börtönbüntetése.

A tüntetésen tiltakoztak az ügyészségek és titkosszolgálatok visszaélései, és a választói legitimitás nélküli "párhuzamos állam" ellen, írja az MTI. Liviu Dragnea szerint véget kell vetni az igazságszolgáltatást, fegyveres szerveket, a médiát és intézményeket behálózó sötét háttérhatalom, az úgynevezett "párhuzamos állam" uralmának, amely zsarolással, megfélemlítéssel próbálja aláásni a választói meghatalmazással működő parlament és kormány munkáját.

Dragnea szerint az aktív lakosság kétharmadát lehallgatják, és bárki egy hamis feljelentésen alapuló sztálinista kirakatper célpontjává válhat. A PSD elnöke szerint a "párhuzamos államot" Traian Basescu volt államfő hozta létre, de most már a jelenlegi elnök, Klaus Iohannis szolgálatában áll.

Dragnea azt mondta: Iohannis valójában foglya ennek a rejtőző hatalomnak, mert szerinte az elnök illegálisan szerezte ingatlanvagyonát és a "párhuzamos állam" segítségével kerülte el a felelősségre vonást. Calin Popescu Tariceanu, a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE vezetője beszédében azt állította: a román demokráciát és jogállamot veszélyezteti a médiát, igazságszolgáltatást, erőszakszervezeteket és közigazgatást behálózó "párhuzamos állam". A szenátus elnöke azt ígérte: a parlament tesz majd arról, hogy véget vessenek az illegális lehallgatásoknak.

Gabriela Firea bukaresti főpolgármester szerint a tüntetők méltóságuk, szabadságuk és "voksuk" megvédése érdekében gyűltek össze, nem engednek a kisebbség diktatúrájának, "meg akarják leckéztetni" a kormánypártok rágalmazóit, követelik a többség választói akaratának tiszteletben tartását. Az emberek által magasba emelt plakátokon, és a színpad körüli kivetítőkön "Elég a sztálinista perekből", "A visszaéléseitek a szabadságunkat sértik", "Elég a lehallgatásokból" feliratokat lehetett látni.

A szombati nagygyűlés egy régóta tervezett erődemonstrációja a folyamatos ellenzéki tüntetések által defenzívába szorított kormánykoalíciónak, amely támogatottságát hivatott bebizonyítani. A Victoria-tér ugyanis másfél éve a korrupcióellenes jelszavakkal rendezett ellenzéki tüntetésektől hangos, amelyek résztvevői azt hangoztatják: a szociálliberális kormánykoalíció politikai befolyása alá próbálja vonni az igazságszolgáltatást, hogy saját korrupt politikusait megvédje a börtöntől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?