A korrupcióellenes ügyészség ellen tüntettek Romániában

2018.06.09. 23:15 Módosítva: 2018.06.09. 23:15

A titkosszolgálati lehallgatások, kirakatperek és ügyészségi megfélemlítések ellen emeltek szót azon a több százezres bukaresti nagygyűlésen, amelyet a román kormánypártok szerveztek. A románok nem akarnak politikai rendőrséget, mondta Liviu Dragnea, a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, aki ellen két korrupciós ügyben is büntetőeljárás folyik és van már egy felfüggesztett börtönbüntetése.

A tüntetésen tiltakoztak az ügyészségek és titkosszolgálatok visszaélései, és a választói legitimitás nélküli "párhuzamos állam" ellen, írja az MTI. Liviu Dragnea szerint véget kell vetni az igazságszolgáltatást, fegyveres szerveket, a médiát és intézményeket behálózó sötét háttérhatalom, az úgynevezett "párhuzamos állam" uralmának, amely zsarolással, megfélemlítéssel próbálja aláásni a választói meghatalmazással működő parlament és kormány munkáját.

Dragnea szerint az aktív lakosság kétharmadát lehallgatják, és bárki egy hamis feljelentésen alapuló sztálinista kirakatper célpontjává válhat. A PSD elnöke szerint a "párhuzamos államot" Traian Basescu volt államfő hozta létre, de most már a jelenlegi elnök, Klaus Iohannis szolgálatában áll.

Dragnea azt mondta: Iohannis valójában foglya ennek a rejtőző hatalomnak, mert szerinte az elnök illegálisan szerezte ingatlanvagyonát és a "párhuzamos állam" segítségével kerülte el a felelősségre vonást. Calin Popescu Tariceanu, a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE vezetője beszédében azt állította: a román demokráciát és jogállamot veszélyezteti a médiát, igazságszolgáltatást, erőszakszervezeteket és közigazgatást behálózó "párhuzamos állam". A szenátus elnöke azt ígérte: a parlament tesz majd arról, hogy véget vessenek az illegális lehallgatásoknak.

Gabriela Firea bukaresti főpolgármester szerint a tüntetők méltóságuk, szabadságuk és "voksuk" megvédése érdekében gyűltek össze, nem engednek a kisebbség diktatúrájának, "meg akarják leckéztetni" a kormánypártok rágalmazóit, követelik a többség választói akaratának tiszteletben tartását. Az emberek által magasba emelt plakátokon, és a színpad körüli kivetítőkön "Elég a sztálinista perekből", "A visszaéléseitek a szabadságunkat sértik", "Elég a lehallgatásokból" feliratokat lehetett látni.

A szombati nagygyűlés egy régóta tervezett erődemonstrációja a folyamatos ellenzéki tüntetések által defenzívába szorított kormánykoalíciónak, amely támogatottságát hivatott bebizonyítani. A Victoria-tér ugyanis másfél éve a korrupcióellenes jelszavakkal rendezett ellenzéki tüntetésektől hangos, amelyek résztvevői azt hangoztatják: a szociálliberális kormánykoalíció politikai befolyása alá próbálja vonni az igazságszolgáltatást, hogy saját korrupt politikusait megvédje a börtöntől.  • Hírek
  • Személyi kölcsön