Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Így ünnepel egy igazi tálib: három napig csak külföldire lő

2018.06.09. 07:32

Háromnapos tűzszünetet hirdettek szombaton az afganisztáni tálibok a ramadánt lezáró íd al-fitr nevű ünnep alkalmából szombaton, két nappal azután, hogy Asraf Gáni afgán elnök is a harcok felfüggesztéséről tett bejelentést.

A tálibok azonban csak az afgán biztonsági erők elleni harcokat szüneteltetik. A külföldi erőkre ez nem vonatkozik, ellenük folytatják a hadműveleteket.

Asraf Gáni afgán elnök csütörtökön jelentette be a tálibok elleni hadműveletek átmeneti felfüggesztését az íd al-fitr alkalmából, június 12-20. között. Az egyoldalúan kihirdetett tűzszünet nem vonatkozik az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcokra.

Az államfő azután tett erről bejelentést, hogy előzőleg afgán vallástudósok történelmi jelentőségű fatvát adtak ki, amelyben tűzszünetet javasoltak, és a terrorizmust iszlámellenesnek nyilvánították.

A 34 afgán tartományból összegyűlt vallási elöljárók tanácsa (loja dzsirga) hét pontból álló rendeletében az iszlámmal ellentétesnek és főbenjáró bűnnek minősítette az öngyilkos merényleteket és robbantásokat. A tálibok azonban elítélték a tanácskozást, mondván, a szent háborújuk a külföldi "megszállók" ellen indokolt. (MTI)