Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Trump is megérkezett Szingapúrba

2018-06-10T123626Z 2111613570 RC1DD07BE680 RTRMADP 3 NORTHKOREA-
2018.06.10. 15:40

Donald Trump amerikai elnök is megérkezett Szingapúrba a keddi csúcstalálkozó előtt, az elnökkel pedig ott van Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke és Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő is – írja az MTI.

Az amerikai elnök még Kanadában arról beszélt újságíróknak, hogy bármilyen megállapodást is kötnek az észak-koreai vezetővel, az a pillanat hatása alatt fog megszületni, amivel csúcstalálkozójuk bizonytalan végkimenetelére utalt.

Egy névtelenséget kérő tisztségviselő szerint a keddi találkozó Kim Dzsongun és Trump között helyi idő szerint reggel kilenc órakor kezdődik, az illetékes szerint pedig az észak-koreai vezető helyi idő szerint még aznap délután kettő órakor készül elhagyni Szingapúrt. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elutazás terve még nincs kőbe vésve.

Kim Dzsongun már magyar idő szerint vasárnap fél 9 körül megérkezett az országba és azóta sem tétlenkedett. Megérkezése után először arról beszélt, hogy Szingapúr szerepe bevonul a történelembe, ha sikeres lesz a csúcstalálkozó, majd kíséretével elment az elnöki palotába, ahol Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök fogadta őket.

Lung egyébként reményét fejezte ki, hogy az Észak-Koreával folytatott kereskedelem ismét fellendül, amint a kommunista állammal szemben elrendelt ENSZ-szankciókat eltörlik, ami érthető is, Szingapúr ugyanis Észak-Korea hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere volt, de tavaly a büntetőintézkedésekkel összhangban megszakították a gazdasági kapcsolatokat.